20:17 04.10.2018

Турчинов вважає абсолютно адекватними дії МЗС України стосовно угорського дипломата

2 хв читати
Турчинов вважає абсолютно адекватними дії МЗС України стосовно угорського дипломата

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов вважає логічними та правильними дії Міністерства закордонних справ України стосовно угорського дипломата - консула Угорщини в Береговому Закарпатської області - якого було оголошено персоною нон грата і який зобов'язаний залишити територію України протягом 72 годин у зв'язку з історією з прийняттям в угорське підданство українських громадян.

"Проблема, яка виникла з Угорщиною, виникла не вчора й не сьогодні. Протягом останнього року угорські політики робили багато, щоб загальмувати співпрацю України з НАТО. Формальним приводом для цього стало ухвалення українським парламентом закону про освіту", - сказав О.Турчинов журналістам на брифінгу в четвер у Києві перед зустріччю з керівником Бюро національної безпеки Польщі Павелом Солохом.

Секретар РНБО наголосив, що, ухвалюючи цей закон, Верховна Рада діяла відповідно до взятих Україною зобов'язань, зокрема рекомендацій Венеціанської комісії.

На його думку, дії та реакція угорських політиків спрямовані на те, щоб підняти собі рейтинг, а дії МЗС України цілком аргументовані й логічні. "Останні дії та заяви угорських політиків, на жаль, збігаються з діями та заявами військово-політичного керівництва Росії. Вони не сприяють зміцненню безпеки та єдності ЄС і сприяють агресивній політиці РФ", - заявив О.Турчинов.

Як повідомлялося, 3 жовтня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна в четвер, 4 жовтня, направить ноту угорській стороні про необхідність залишити територію України консулу Угорщини в Береговому.

У відповідь на це Міністерство закордонних справ Угорщини дало українському консулу 72 години для того, щоб залишити угорську територію.

Раніше в українських ЗМІ з'явилася інформація про видачу паспортів Угорщини громадянам України на території консульства Угорщини в м. Береговому Закарпатської області, а також відповідне відео зі складанням присяги. Після складання присяги, в якій громадяни називають Угорщину своєю батьківщиною та зобов'язуються служити їй, співробітники дипустанови закликають їх приховувати від державних структур України факт набуття угорського громадянства.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив це питання з главою угорського зовнішньополітичного відомства П.Сіярто на полях Генасамблеї ООН у США. За словами П.Клімкіна, вони детально обговорили те, що відбувається в угорському консульстві в м. Береговому Закарпатської області, але П.Сіярто не погодився з позицією Києва щодо порушень із боку консула.

27 вересня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що СБУ розслідує кримінальне провадження за фактом отримання паспортів Угорщини громадянами України, а отримання подвійного громадянства передбачає позбавлення громадянства України. "Відомості внесено до ЄРДР за ч. 1 ст. 111 КК (державна зрада). Це попередня правова кваліфікація", - повідомила прес-служба прокуратури Закарпатської області.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА