08:12 06.10.2018

Американський сенат, як очікується, проголосує за кандидатуру Кавано на пост Верховного судді США

4 хв читати
Американський сенат, як очікується, проголосує за кандидатуру Кавано на пост Верховного судді США

Фінальне голосування за затвердженням кандидатури Бретта Кавано, запропонованої ще в липні президентом США Дональдом Трампом на пост Верховного судді, як очікується, відбудеться в суботу в сенаті.

Глава сенатського юридичного комітету США Чак Грасслі раніше на цьому тижні заявив, що розраховує на затвердження Б.Кавано 6 жовтня. Він також запевнив, що повністю впевнений у високій кваліфікації кандидата.

"Я думаю, він має бути затверджений на голосуванні в суботу", - сказав сенатор-республіканець.

Для затвердження Б.Кавано на цю посаду необхідно, щоб за нього проголосувала проста більшість. У республіканців наразі 51 місце, у демократів разом з двома безпартійними сенаторами - 49. Однак, як відзначають американські ЗМІ, не всі сенатори-республіканці визначилися зі своїм вибором. Крім того, як очікується, на голосуванні буде відсутній сенатор-республіканець Стів Дейнс через весілля своєї дочки. Його відсутність може також ускладнити процес затвердження Б.Кавано.

У п'ятницю відбулося ключове процедурне голосування, за підсумками якого сенатори погодилися припинити обговорення кандидатури і перейти до наступного етапу процедури затвердження Б.Кавано - фінального голосування.

За припинення дебатів виступив 51 сенатор, тоді як 40 проголосували "проти". Примітно, що двоє сенаторів не стали голосувати так само, як свої однопартійці. Так, республіканка Лайза Мурковські виступила проти припинення дебатів, а демократ Джо Манчин - "за".

Експерти відзначають, що, ймовірно, позиція Дж.Манчина зіграє важливу роль у суботу: якщо він погодиться підтримати Б.Кавано, то республіканці зможуть домогтися затвердження цього кандидата навіть у разі, якщо хтось із їхньої партії відмовиться його підтримати. Зокрема, "загрозу" для Б.Кавано представляє сенатор-республіканка Сьюзан Коллінс, яка заявила, що поки не визначилася з тим, як вона проголосує.

Дж.Манчин, насамперед, пояснив, що вивчить додаткові дані про Б.Кавано і після цього визначиться зі своєю позицією.

Процедурне голосування було прийняте після того, як раніше ФБР представило результати розслідування щодо Б.Кавано, яке було розпочато через обвинувачення на його адресу в сексуальних домаганнях.

У Білому домі після ознайомлення з результатами заявили, що не знайшли в доповіді ФБР підтвердження обвинувачень у сексуальних домаганнях. Представник американського президента Сара Сандерс зазначила, що Д.Трамп, як і раніше, впевнений у своєму виборі кандидата і повністю підтримує Б.Кавано.

Однак в сенаті США доповідь викликала серйозні розбіжності. Демократи вважали розслідування "неповним" і припустили, що ФБР, ймовірно, було "обмежено" в своїх діях з боку Білого дому. Тим часом, сенатори-республіканці, навпаки, заявили про "дуже ретельне" розслідування. Сенатор від Республіканської партії Мітч Макконнелл обвинуватив демократів у спробі "очорнити добру людину, вивалити його в бруді".

10 липня 2018 року Д.Трамп висунув кандидатуру Б.Кавано на посаду судді Верховного суду США. До 30 липня цей пост офіційно займав Ентоні Кеннеді, який пропрацював членом суду 30 років. У червні 82-річний юрист подав у відставку.

Проти кандидатури Б.Кавано виступили члени Демократичної партії США.

В середині вересня газета "Вашингтон пост" опублікувала заяву жінки на ім'я Крістін Блейз Форд, в якій вона розповіла, що під час навчання в старшій школі в 1980-і роки Б.Кавано на вечірці намагався зняти з неї одяг і закрив їй рот рукою, коли вона спробувала закричати. Вона стверджувала, що в момент інциденту Б.Кавано був п'яний. Б.Кавано обвинувачення відкидає.

Раніше цього тижня у Вашингтоні відбулись акції протесту проти призначення Б.Кавано. У них взяли участь тисячі людей, більшість з яких - жінки. Акція була ініційована кількома феміністськими організаціями. Учасники демонстрації скандували гасла: "Ми знаємо правду", "Кавано збрехав під присягою", "Ні, ні, Кавано має піти".

Суперечки навколо кандидатури Б.Кавано відображають боротьбу між консерваторами і лібералами за контролем над Верховним судом.

Суд складається з дев'яти осіб. До відставки Е.Кеннеді він складався з п'яти суддів, призначених президентами-республіканцями, і чотирьох суддів, призначених президентами-демократами. Четверо суддів вважалися прихильниками консерваторів (республіканців), четверо - лібералів (демократів). Е.Кеннеді займав кілька відокремлену позицію. Як правило, він був на боці консерваторів, забезпечуючи їм більшість у Верховному суді, однак періодично все ж переходив на бік лібералів.

Б.Кавано вважається послідовним прихильником консерваторів і їхнього трактування американських законів. Таким чином, у разі його затвердження, в суді буде п'ять суддів-консерваторів і чотири судді-ліберала. Це забезпечить важливу підтримку республіканцям і особисто президента США Дональда Трампа.

Одна з найважливіших функцій Верховного суду - визначення того, чи відповідає той чи інший законодавчий акт Конституції США. При цьому судді-консерватори, на відміну від лібералів, як правило, виступають проти вільного трактування положень конституції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА