08:21 08.10.2018

В ОБСЄ закликали РФ притягнути до відповідальності замовників вбивства Політковської

2 хв читати
В ОБСЄ закликали РФ притягнути до відповідальності замовників вбивства Політковської

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір в 12-ту річницю смерті російської журналістки Анни Політковської закликав притягнути до відповідальності замовників її вбивства, йдеться на сайті ОБСЄ.

"Не дивлячись на прогрес і зроблені досі владою заяви в цій справі, я закликаю Росію завершити повне розслідування, щоб забезпечити повну відповідальність тих, хто замовив цей злочин", - заявив А.Дезір.

Також А.Дезір закликав гарантувати безпеку журналістів у Російській Федерації.

Оглядач "Нової газети" А.Політковська була застрелена 7 жовтня 2006 року в під'їзді свого будинку в Москві. Версії вбивства з метою пограбування або на побутовому грунті були визнані неспроможними, і основною версією злочину стала її професійна діяльність.

У жовтні 2011 року Головне слідче управління СКР пред'явило обвинувачення у вбивстві А.Політковської Лом-Алі Гайтукаєву, братам Джабраїлу та Ібрагіму Махмудовим і Сергію Хаджикурбанову. За версією слідства, в липні 2006 року Л.-А.Гайтукаєв отримав від невстановленої особи замовлення на вбивство журналістки. Сам Л.-А.Гайтукаєв і С.Хаджикурбанов стали організаторами злочину. І. і Д. Махмудови вели спостереження за Політковською, Рустам Махмудов був безпосереднім виконавцем убивства.

14 грудня 2012 Мосміськсуд за обвинуваченням в організації вбивства журналістки засудив до 11 років колонії суворого режиму екс-міліціонера Дмитра Павлюченкова. Він повністю визнав вину, уклав угоду зі слідством і дав свідчення проти інших фігурантів справи, ставши ключовим свідком обвинувачення.

9 червня 2015 Мосміськсуд призначив Л.-А.Гайтукаєву і Р.Махмудову покарання у вигляді довічного позбавлення волі, І.Махмудову - 12 років, Д.Махмудову - 14 років (пізніше Верховний суд знизив покарання на півроку) і колишньому поліцейському С. Хаджикурбанову - 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму.

Замовника вбивства встановити не вдалося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА