13:15 08.10.2018

Санкції в ПАРЄ мають зберігатися, доки РФ не виправить порушення принципів Ради Європи

2 хв читати
Санкції в ПАРЄ мають зберігатися, доки РФ не виправить порушення принципів Ради Європи

У Міністерстві закордонних справ України нагадують, що санкції щодо делегації Росії у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) мають зберігатися до повного виконання Москвою принципів Ради Європи і відновлення територіальної цілісності України.

"Санкції проти РФ мають залишатися в силі до повного виправлення РФ грубих порушень принципів Ради Європи, відновлення територіальної цілісності України", - написала речниця МЗС України Мар'яна Беца на своїй сторінці в мікроблозі "Твіттер" у понеділок.

Сесія ПАРЄ триває в Страсбурзі з 8 до 12 жовтня.

Як повідомлялося, ПАРЄ у 2014 році позбавила російську делегацію права голосу, а також ввела низку інших обмежень після початку агресії Росії проти України. У 2017 році Москва призупинила виплату частини внеску в бюджет Ради Європи.

У рамках осінньої сесії 9 жовтня в ПАРЄ планують обговорити поправки до регламенту організації, що ускладнюють процедуру позбавлення права голосу національних делегацій. Доповідачем виступить депутат з Бельгії Петра Де Саттер (Petra De Sutter).

Йдеться про проект резолюції, ухвалення якого надасть можливість відновити повноцінну участь російської делегації в ПАРЄ вже в січні 2019 року. Підготовлені на розгляд Асамблеї поправки не вводять заборону на позбавлення національних делегацій їхніх прав, зокрема права голосу, але дещо ускладнюють санкційну процедуру. Наприклад, оскаржити повноваження делегації, згідно із пропонованими змінами, можна буде не більшістю голосів, як це передбачено наразі, а двома третинами.

18 вересня Верховна Рада України прийняла заяву, в якій вказала, що зняття обмежувальних заходів з делегації РФ в ПАРЄ в обхід резолюцій означатиме визнання Асамблеєю своєї політичної неспроможності та змусить український парламент переглянути основи і механізми співпраці з ПАРЄ.

Виступаючи з трибуни парламенту, голова делегації Верховної Ради у ПАРЄ В.Ар'єв наголосив, що Росія не виконала понад 10 резолюцій, які були прийняті Асамблеєю протягом останніх чотирьох років.

"Росія вдалася до відвертого шантажу Ради Європи, припинивши своє фінансування, яке становить 7%. На жаль, всі спроби домовитися про те, щоб всі інші країни компенсували ці втрати, не призвели до результату. Оскільки у Росії є дуже потужний друг в особі генерального секретаря ПАРЄ Турбйорна Ягланда, який всіма силами намагається зробити так, щоб Росія повернулася", - заявив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА