15:37 10.10.2018

У Брюсселі вбачають необхідність у Союзі безпеки ЄС через погрози використання хімічної зброї та кібератак

2 хв читати
У Брюсселі вбачають необхідність у Союзі безпеки ЄС через погрози використання хімічної зброї та кібератак

Член Єврокомісії з союзу безпеки Євросоюзу Джуліан Кінг заявив, що ЄС не повинен залишати без уваги високий рівень таких загроз для населення як хакерські атаки і застосування хімічної зброї.

"Європа як ніколи стикається із загрозою, починаючи з випадків використання хімічної зброї на вулицях і закінчуючи спонсорованими державами кібератаками", - сказав Дж.Кінг, слова якого наводить у середу прес-служба Єврокомісії.

Він зазначив, що "настав час активізувати зусилля, щоб завершити нашу роботу щодо Союзу безпеки".

За його словами, ЄС та члени-держави союзу мають узяти на себе відповідальність за виконання цієї роботи.

"У тому, що стосується боротьби з тероризмом, кіберзагрозами і організованою злочинністю ми стаємо сильнішими, якщо діємо усі разом", - додав член Єврокомісії.

В опублікованій у середу заяві Єврокомісії говориться про необхідність остаточного завершення робіт із започаткування Союзу безпеки до запланованих на травень 2019 року виборів до Європарламенту.

Навесні 2016 року Європарламент та Єврокомісія визначили європейську політику у сфері безпеки. В їхній спільній заяві зазначалося, що вона буде спрямована "на боротьбу з тероризмом, а також сприятиме заснуванню ефективного союзу безпеки".

У грудні 2017 року Європарламент і Єврокомісія підписали спільну декларацію, що стосується законодавчих пріоритетів ЄС на 2018-2019 рік. У документі наголошувалося, що центральне місце мають посідати питання, пов'язані із гарантуванням безпеки громадян.

Минулого тижня влада Нідерландів оголосила, що запобігла хакерській атаці на Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) у квітні 2018 року. За твердженням слідчих, за атакою стоять співробітники ГРУ. Потім Мін'юст США висунув обвинувачення на адресу семи співробітників ГРУ у скоєнні злочинів, пов'язаних із кібербезпекою. Їх також обвинуватили у спробах зламати американські та міжнародні організації та спортивні федерації.

На початку березня 2018 року в британському містечку Солсбері у важкому стані були виявлені екс-співробітник ГРУ Сергій Скрипаль та його дочка Юлія. Британський прем'єр Тереза Мей пізніше заявила в парламенті, що Скрипалі були отруєні нервовопаралітичною речовиною "Новачок" (А-234), розробленою у Росії. У Москві відкинули ці обвинувачення, заявивши, що хімічну зброю РФ знищила в 2017 році під контролем Організації із заборони хімічної зброї.

У 2016 році голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер озвучив концепцію Союзу безпеки, який, завдяки координації дій країн-членів ЄС, покликаний удосконалити захист населення від низки актуальних для Європи загроз. Завдання Дж.Кінга - реалізовувати цю концепцію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА