17:59 12.10.2018

ЄС готовий розпочати торговий арбітраж з Україною щодо лісу-кругляку - Климпуш-Цинцадзе

2 хв читати

Європейський Союз готовий розпочати торговий арбітраж з Україною для скасування мораторію на вивезення лісу-кругляку, як такого, що порушує Угоду про асоціацію Україна-ЄС, повідомила віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"На жаль, Україна справді з упровадженням мораторію на вивезення лісу-кругляку порушує Угоду про асоціацію. Це зобов'язання розглядатиметься в рамках торгового арбітражу. І з боку Євросоюзу є готовність розпочати цей торговий арбітраж між Україною і ЄС", - сказала вона на брифінгу в п'ятницю в Києві.

За словами І.Климпуш-Цинцадзе, зняття мораторію виведено з переліку умов надання Євросоюзом макрофінансової допомоги.

Говорячи про виконання інших положень, зокрема запуску автоматичної перевірки електронних декларацій політиків і чиновників, віце-прем'єр повідомила, що наразі відбувається координація різних відомств, щоб найближчим часом вийти на повну можливість здійснювати автоматичні перевірки.

"Єдиний проблемний момент, який я бачу наразі щодо того, щоб ця система працювала, це саме зміни до законодавства. Законопроект від уряду перебуває на розгляді Верховної Ради дуже тривалий час, може, понад рік, законопроект, який регулює автоматичне приєднання НАЗК (Національного агентства з питань запобігання корупції - ІФ) до різних реєстрів", - додала вона.

І.Климпуш-Цинцадзе наголосила на необхідності ухвалення цього документа якомога швидше.

Стосовно перевірки кінцевих бенефіціарів, то, за словами віце-прем'єра, між Міністерством юстиції України та представниками Євросоюзу знайдено ту формулу перевірки, через яку потрібно проходити при ініціації запиту щодо кінцевого бенефіціара.

І.Климпуш-Цинцадзе зазначила, що ефективної автоматичної системи перевірки бенефіціарів не існує в жодній країні світу через відсутність загальної системи обміну інформацією.

"Щодо кредитного реєстру, то цей пункт уже було виконано на кінець минулого року, оскільки закон був ухвалений, і Національний банк був готовий повністю запускати цей процес. І я думаю, тут не повинно бути жодних проблем із цим реєстром", - сказала вона.

Як повідомлялося, 14 вересня Україна та ЄС підписали кредитну угоду й меморандум про надання 4-ї програми макрофінансової допомоги на EUR1 млрд.

Згідно з оприлюдненими ЄС на початку липня цього року матеріалами, набуття чинності документом також дасть старт 2,5 року, протягом яких програма MFA IV діятиме.

Євросоюз із 2014 року надав Україні EUR2,81 млрд макрофінансової допомоги. Третій транш третьої програми макрофінансової допомоги на EUR600 млн було скасовано 18 січня 2018 року через невиконання країною погоджених умов.

Україна не виконала чотири вимоги, зокрема зняття заборони на експорт лісу-кругляку, запуск автоматичної перевірки е-декларацій, закон про кредитний реєстр НБУ і перевірку інформації про бенефіціарних власників компаній.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

У МЗС Польщі прокоментували президентські вибори до РФ

Жодної легітимності в імітації російських виборів немає - Зеленський

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА