14:27 16.10.2018

ВР не дозволила притягнути до кримінальної відповідальності співголову фракції "Опоблок" Вілкула

2 хв читати
ВР не дозволила притягнути до кримінальної відповідальності співголову фракції "Опоблок" Вілкула

Народні депутати не дали згоди на притягнення до кримінальної відповідальності співголови фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за таке рішення проголосували лише 137 народних депутатів за мінімально необхідних 226 голосів на пленарному засіданні парламенту у вівторок.

За фракціями голоси розподілилися так: "Блок Петра Порошенка" дав 46 голосів за зняття недоторканності з О.Вілкула, "Народний фронт" - 36, "Самопоміч" - 18, Радикальна партія - 9, "Батьківщина" - 5, позафракційні парламентарії - 23. Фракція "Опозиційний блок", групи "Воля народу" та "Відродження" не дали жодного голосу "за".

Більшість членів фракції "Опоблок" - 33 парламентарії - проголосували проти такого рішення. По одному голосу "проти" дали групи "Воля народу", "Відродження" та "Народний фронт".

"Скажу свою особисту думку: це ганьба українського парламенту. Йдучи на вибори, ми обіцяли зняття недоторканності ... Я вважаю, відбулося лукавство перед нашими виборцями", - заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій після голосування.

Під час виступу в парламенті генеральний прокурор України Юрій Луценко зазначив, що прокуратура Дніпропетровської області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу (зловживання повноваженнями).

Раніше на засіданні регламентного комітету Ю.Луценко розповів, що, виходячи з матеріалів слідства, в 2011 році О.Вілкул, обіймаючи посаду голови Дніпропетровської облдержадміністрації, передав в оренду ПрАТ "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" земельні ділянки, право розпорядження якими не належало компетенції ОДА, оскільки ці землі були в колективній власності.

Одним розпорядженням, як зазначив Ю.Луценко, О.Вілкул передав 15 га земель колективної власності, іншим розпорядженням - 1,8 га, ще одним - 1,15 га. Згідно з експертизою, дві третини переданих земель згодом були фактично знищені кар'єрами й не підлягають використанню за сільгосппризначенням.

Зазначені дії, за словами генпрокурора, завдали збитків державі на суму 486 тис. грн.

Другий епізод незаконної діяльності О.Вілкула, як розповів Ю.Луценко, також стосується земельних ділянок у Дніпропетровській області: "Реалізовуючи злочинний умисел, спрямований на зміну цільового призначення земельних ділянок, які перебували у власності ТОВ "Артленд", ... Вілкул дав усну вказівку голові Дніпропетровської районної держадміністрації Кобилянському ... вирішити питання щодо земельних ділянок ... без перевірки технічної документації".

Генпрокурор повідомив, що зазначений голова Дніпропетровської райдержадміністрації визнав свою провину в злочинній недбалості при підписанні документів, і рішенням суду в березні 2018 році справу стосовно нього було закрито після закінчення термінів давності.

"Вілкул ... видав розпорядження про зміну цільового призначення 26 га і 14 га землі ... Різниця, яку було недоотримано в порядку компенсації, сягнула 5 млн 139 млн грн", - розповів Ю.Луценко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА