14:17 17.10.2018

Більше половини українців за створення в країні єдиної помісної церкви, майже третина вбачають її главою предстоятеля УПЦ-КП Філарета - "Рейтинг"

2 хв читати
Більше половини українців за створення в країні єдиної помісної церкви, майже третина вбачають її главою предстоятеля УПЦ-КП Філарета - "Рейтинг"

Більше половини українців позитивно ставляться до ідеї створення в країні єдиної помісної церкви, про що свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг".

Згідно з отриманими даними, оприлюдненими в середу на сайті "Рейтингу", 54% опитаних підтримують ідею створення в Україні єдиної помісної церкви. Протилежної думки дотримуються 19%, байдуже висловлюються про це також 19%.

Найвищий рівень підтримки - на заході (68%) і в центрі країни (58%). На півдні прихильників цієї ініціативи не менше 45%, а на сході - 37%. У південно-східних областях фіксується відносно більша кількість тих, хто байдуже або негативно ставиться до цієї теми (близько чверті респондентів у кожній категорії).

Високий рівень підтримки ідея помісної церкви має серед найстарших опитаних (61%). Серед молоді таких близько 45%, серед представників середнього віку - 51%. У розрізі конфесій найбільшу підтримку ініціатива автокефалії має серед прихожан Української греко-католицької церкви та Української православної церкви Київського патріархату. Загалом серед цих категорій рівень підтримки ідеї єдиної помісної церкви становить понад 75%. У середовищі прихожан інших конфесій таких опитаних близько половини.

Найбільший опір ідея помісної церкви має серед прихожан Української православної церкви (Московського патріархату), де більше половини негативно ставляться до цього. Водночас майже 28% прихильно ставляться до автокефалії.

36% всіх опитаних вважають, що створення єдиної помісної церкви швидше об'єднає Україну, 23% стверджують, що ця ініціатива жодним чином не вплине на консолідацію суспільства. Натомість 24% говорять про можливий розкол. Більше про розкол після отримання автокефалії говорять на сході (34%) і серед прихожан УПЦ (МП) - 57%.

30% респондентів вважають, що очолити єдину помісну церкву повинен глава УПЦ-КП патріарх Філарет. 7% вважають, що головою має бути предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій, 3% - предстоятель Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) Макарій. 11% вважають, що жоден з них не повинен очолювати помісну церкву. 42% наразі не сформували щодо цього питання своєї думки.

Патріарх Філарет як можливий глава єдиної помісної церкви користується найбільшою підтримкою серед прихожан Церкви, яку він очолює (57%). У середовищі інших конфесій його підтримка є трохи нижчою: серед прибічників УГКЦ таких 31%, представників інших конфесій - 21%, вірян без конфесії - 20%. Серед прихожан УПЦ (МП) главою єдиної помісної церкви швидше бачать митрополита Онуфрія (29%). Водночас кожен десятий тут не проти, щоб після отримання автокефалії помісну церкву очолив патріарх Філарет.

Опитування проводилося з 27 вересня до 4 жовтня 2018 року серед населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА