08:29 18.10.2018

Глава Європарламенту не почув від Мей нових пропозицій щодо Brexit

2 хв читати
Глава Європарламенту не почув від Мей нових пропозицій щодо Brexit

Голова Європейського парламенту Антоніо Таяні заявив, що не почув нічого нового щодо Brexit під час виступу на саміті ЄС британського прем'єра Терези Мей, але водночас відзначив обстановку схильності сторін прийти до угоди.

"Повторю: сьогодні пані Мей показала себе схильною до того, щоб укласти угоду. Як і ми. Як, утім, і я. Була свого роду демонстрація доброї волі без особливої уваги до пропозицій", - сказав А.Таяні на прес-конференції ввечері в середу в Брюсселі.

У відповідь на питання журналіста, що ж все-таки пропонувала Т.Мей, він ще раз заявив: "Ні, ні. Вона просто заявила про свою схильність продовжувати переговори, щоб прийти до вирішення. Ось такий політичний сигнал з виявом волі просуватися, досягти угоди. Але насправді не було нічого по-справжньому нового, що стосується змісту".

Сам А.Таяні за існуючою традицією також виступив на початку саміту перед лідерами ЄС.

Він назвав три основні позиції, на яких наполягає Європейський парламент в тому, що стосується виходу Великої Британії з ЄС.

По-перше, це захист прав 3,5 млн європейських громадян, які живуть у Великій Британії, і прав британських підданих, що живуть в Європейському союзі. По-друге, це фінансовий аспект - дотримання зобов'язань Сполученого Королівства за багаторічним бюджетним планом ЄС. І третій аспект - це ірландська межа.

За його словами, Європарламент зробить усе, що в його силах, щоб "ця межа була якомога більш гнучкою, невидимою".

"Європейський парламент, безумовно, хоче прийти до угоди. І я думаю, що для Європейського союзу і для Сполученого Королівства це буде щось позитивне. Але ця угода не може бути досягнута за будь-яку ціну. Якщо не буде знайдено рішення по третьому пункту (за двома першими , схоже, є деякі позитивні ознаки), ми проголосуємо проти проекту угоди", - попередив глава Європарламенту.

Він також сказав, що повідомив лідерам 28 держав ЄС, що Європарламент готовий погодитися з можливим продовженням перехідного періоду Brexit до трьох років.

А.Таяні виклав учасникам саміту бачення Європарламентом майбутнього відносин сторін. Вони могли б будуватися на основі угоди про асоціацію, що спирається на чотири складових: економічні відносини, внутрішня і зовнішня безпека, секторальне співробітництво.

Відповідаючи на питання, чи може бути перенесена на більш пізній термін дата Brexit, глава Європарламенту відкинув таку можливість.

"Ні, треба прийняти рішення щодо Brexit до європейських виборів", - підкреслив А.Таяні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА