17:53 18.10.2018

В "Опоблоці" запропонували передати в користування Вселенського патріархату АП у відповідь на рішення про Андріївську церкву

3 хв читати
В "Опоблоці" запропонували передати в користування Вселенського патріархату АП у відповідь на рішення про Андріївську церкву

Члени фракції "Опозиційний блок" обурені рішенням Верховної Ради про передання Андріївської церкви в користування Вселенського патріархату і пропонують зробити аналогічний крок щодо Адміністрації президента України.

"Сьогодні руками українського парламенту було надано хабар Стамбульському патріарху за його участь в українській президентській кампанії: передано українську історичну пам'ятку - Андріївську церкву", - заявив співголова фракції "Опозиційний блок" Олександр Вілкул з трибуни парламенту на засіданні в четвер.

Частина народних депутатів, переважно з фракції "Народного фронту", відреагували на його слова скандуванням "Ганьба!".

О.Вілкул зазначив, що він і його колеги із фракції зареєстрували проект постанови про скасування голосування Верховної Ради за законопроект про передання Андріївської церкви в користування Вселенському патріархату. Однак, за словами нардепа, чиновники апарату парламенту відмовилися публікувати на сайті вже зареєстровану постанову.

"Спікер парламенту Андрій Парубій підписав постанову про передання Андріївської церкви, незважаючи на те, що її було зупинено нашою зареєстрованою постановою", - сказав О.Вілкул.

Він також заявив, що в зв'язку з цим народні депутати звернуться до правоохоронних органів.

"Якщо влада дуже хоче віддячити Стамбульському патріарху, з метою комфортного перебування цієї особи в Україні, ми зареєстрували проект закону...запропонували передати йому будівлю Адміністрації президента на вулиці Банковій аж до 31 березня 2019 року", - сказав представник "Опоблоку".

У свою чергу, А.Парубій розцінив заяву О.Вілкула як образу почуттів вірян. "Я говорив, що вони біснуються. Підіть до церкви і сповідайтеся. Як ви смієте говорити з високої української трибуни слова неповаги до Вселенського патріарха?! Це просто гундяївство і демонструє, що це КДБіська секта", - відреагував спікер на виступ нардепа з "Опоблоку".

"Священики Гундяєва своїми руками вбивали полонених українських вояків. Перші диверсійні групи ховалися в ваших гундяївських притулках", - сказав голова Верховної Ради.

Він також закликав не припускатися в парламенті образливих висловлювань на адресу Вселенського патріарха.

Як повідомлялося, Верховна Рада на пленарному засіданні в четвер ухвалила за основу та в цілому президентський законопроект (№9208) "Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника" Софія Київська ".

Законопроект передбачає, що Андріївська церква (адреса: м.Київ, Андріївський узвіз, 23), яка є об'єктом культурної спадщини і пам'ятником архітектури і перебуває у державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенського патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій.

"Використання Андріївської церкви Вселенським патріархатом здійснюється з дотриманням законодавства про охорону культурної спадщини", - зазначено в документі.

Також проект закону пропонує внести зміни до закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", доповнивши його статтею 17-1, згідно з якою передання Андріївської церкви у постійне користування не призводить до виключення її з переліку об'єктів нерухомої культурної спадщини Національного заповідника "Софія Київська".

Згідно із законопроектом, договір про передання в постійне користування Андріївської церкви має містити такі умови: найменування культової споруди як об'єкта державної власності, як пам'ятки культурної спадщини національного значення, умови і режим використання, збереження, охорони та утримання в належному стані пам'ятки національного значення, доступу до такого пам'ятника відповідно до законодавства про охорону культурної спадщини тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА