09:02 20.10.2018

Мін'юст США обвинуватив громадянку РФ в організації спроб втручання в американські вибори 2018 року

3 хв читати
Мін'юст США обвинуватив громадянку РФ в організації спроб втручання в американські вибори 2018 року

Мін'юст США в п'ятницю обвинуватив громадянку РФ в організації спроб втручання в американські проміжні вибори в Конгрес США 2018 року, говориться в заяві відомства, опублікованій на його сайті.

Громадянка РФ обвинувачується в організації та фінансуванні змови з метою втручання у вибори США 2016 року і в намічені на 6 листопада 2018 року проміжні вибори, випливає з заяви міністерства юстиції США.

Обвинувачену жінку звати Олена Олексіївна Хусяйнова (Elena Alekseevna Khusyaynova), їй 44 роки, вона з Санкт-Петербурга.

За даними Мін'юсту США, жінка, ймовірно, працювала головним бухгалтером в проекті "Лахта", який, за даними американської влади, фінансувався компанією "Конкорд менеджмент і консалтинг" і "Конкорд Кейтеринг", а також нібито безпосередньо їх власником Євгеном Пригожиним. Відносно Є.Пригожина, а також пов'язаного з ним "Агентства інтернет-досліджень", діють санкції США.

"Стратегічна мета цієї передбачуваної змови, яка триває донині, полягає в тому, щоб посіяти протиріччя в політичну систему США і підірвати довіру до наших демократичних інститутів", - йдеться в заяві прокурора Окружного суду Сполучених Штатів для Східного округу Вірджинії Захарі Тервіллінгера.

За даними Мін'юсту США, проект "Лахта" працює в декількох напрямках, одне з яких націлене на внутрішню аудиторію в Росії, а решта - на аудиторію за кордоном в різних країнах: Сполучених Штатах, в Україні, країнах Європейського союзу.

Так, в рамках цього проекту учасники змови намагалися видати себе за американських політичних активістів. "Вони використовували платформи соціальних мереж, щоб створювати профілі в соцмережах і електронну пошту нібито американських громадян, а потім використовували їх для створення викликаючого розбіжності контенту політичного і соціального характеру, спрямованого на американську аудиторію", - наголошується в релізі Мін'юсту США.

"Деякі акаунти в соціальних мережах поширювали десятки тисяч повідомлень і мали десятки тисяч передплатників", - підкреслюється в ньому.

Теми, які піднімали в соцмережах люди, що видавали себе за американських активістів, стосувалися проблеми імміграції, прав громадян США на зберігання зброї, расової дискримінації, а також дискримінації статевих меншин та інших проблем, важливих для американського життя. При цьому так звані активісти не дотримувалися однакової ідеології, а часом висловлювали абсолютно протилежні точки зору.

Згідно з інформацією відомства, росіянка завідувала фінансовими документами проекту. Зокрема, вона займалася урахуванням його витрат на діяльність проекту в Сполучених Штатах: на рекламу в соціальних мережах і медіа платформах, на реєстрацію доменних імен, на придбання проксі-серверів, на оплату роботи активістів, просування новинних публікацій в соціальних платформах.

Так, в період з січня 2016 року до червня 2018 року можливий бюджет проекту перевищив $ 35 млн, причому тільки з січня до червня 2018 року він склав понад $ 10 млн.

У заяві директора ФБР Крістофера Рея, яку публікує Мін'юст США, говориться, що "ця справа є нагадуванням для американців про те, що вороже налаштовані іноземні держави продовжують свої спроби втрутитися в нашу демократію шляхом створення соціальних і політичних рухів, поширення недовіри до нашої політичної системи і виступаючи за чи проти наших політичних кандидатів".

"Ми з усією серйозністю приймаємо загрози нашій демократії і прихильні роботі з нашими партнерами з ідентифікації та протидії цим незаконним операціям з надання впливу", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА