14:26 22.10.2018

В ЄС закликають США і РФ забезпечити збереження ДРСМД

2 хв читати
В ЄС закликають США і РФ забезпечити збереження ДРСМД

В ЄС сподіваються, що США і РФ продовжать переговори і зможуть зберегти в силі Договір про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД), заявила в понеділок представник глави європейської дипломатії Майя Косьянчич.

"Потрібно, щоб США і Росія зберігали конструктивний діалог, спрямований на порятунок цього договору і на його повну та належну верифікації імплементацію", - сказала вона журналістам у Брюсселі.

Напередодні Д.Трамп заявив, що має намір вивести США з ДРСМД. Президент пояснив, що вважає за потрібне так вчинити, бо російська сторона порушує положення цієї угоди. Водночас Д.Трамп наголосив, що розробки нових озброєнь не здійснюватимуться, якщо РФ і КНР погодяться на укладення нової угоди.

Того ж дня міністр оборони Великобританії Гевін Вільямсон заявив про свою підтримку рішення президента США вийти з ДРСМД і поклав відповідальність за події на Росію. "Наш близький і довготривалий союзник це, звичайно, Сполучені Штати, і ми рішуче підтримуємо США в тому, щоб наполегливо донести чіткий сигнал: Росії слід поважати зобов'язання за договором, який вона підписала", - наводить слова міністра видання "Файненшл таймс".

Згідно з його твердженнями, Росія перетворила ДРСМД на "насмішку". Він пояснив, що хотів би дотримання ДРСМД, але для цього потрібна добра воля обох сторін, а не лише однієї. "Це Росія його порушила, і це Росії потрібно навести у себе лад", - наголосив Г.Уільямсон.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності було укладено між СРСР і США і підписано у Вашингтоні 8 грудня 1987. З радянського сторони його підписав генсек ЦК КПРС Михайло Горбачов, а з американської - президент США Рональд Рейган. Договір набув чинності 1 червня 1988 року.

Відповідно до угоди, сторони мали знищити цілий клас балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (від 1 тис. км до 5,5 тис. км) і меншої (від 500 км до 1 тис. Км) дальності. Зокрема, СРСР мав ліквідувати такі ракети як на європейській, так і на азіатській частині своєї території. СРСР і США домовилися не виробляти, не тестувати, не розгортати такі ракети в майбутньому. За процесом знищення ракет мали спостерігати інспектори.

За договором радянська влада зобов'язалися знищити ракети середньої дальності типу РСД-10, Р-12, Р-14 і РК-55, а адміністрація США - "Першинг-2" і "BGM-109G". Також під дію договору підпадали ракети малої дальності - радянські ОТР-22 і ОТР-23 і американські "Першинг-1А".

До червня 1991 року договір було виконано: СРСР знищив 1846 ракетних комплексів, а США - 846 комплексів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА