15:41 22.10.2018

Раді пропонують запровадити відповідальність за незаконне носіння військової форми і наругу над могилами бійців АТО

4 хв читати
Раді пропонують запровадити відповідальність за незаконне носіння військової форми і наругу над могилами бійців АТО

У Верховній Раді зареєстровано законопроект (№9217) про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконні дії стосовно державних нагород, незаконне носіння військової форми одягу і наругу над місцем поховання захисника суверенітету і територіальної цілісності України і деяких інших осіб.

Коментуючи цю законодавчу ініціативу, один з її авторів - керівник комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю Олександр Третьяков (фракція "Блок Петра Порошенка") - зауважив, що мета документа - посилити повагу до захисників України.

"Цей законопроект передбачає встановлення відповідальності за наругу над могилою захисника або іншого місця поховання або над тілом померлого захисника України. Відповідальність передбачена і за незаконні дії щодо державних нагород, носіння військової форми одягу і наругу над могилою", - цитує О.Третьякова прес служба БПП.

За його словами, законопроект передбачає збільшення розміру штрафу за незаконні дії щодо державних нагород.

"Розмір штрафних санкцій за незаконне носіння військової форми, коли на це немає права, встановлено, виходячи із загальної вартості такої військового одягу. Так, якщо собівартість пошиття костюма військовослужбовців ЗСУ становить три тисячі гривень, то розмір штрафу за незаконне носіння військової форми військовослужбовців ЗСУ особами, які не мають на те права, не може бути нижчий від собівартості такої військової форми", - роз'яснив голова комітету.

О.Третьяков також зазначив, що законопроект передбачає кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування пам'ятника, спорудженого в пам'ять людей, які захищали незалежність і територіальну цілісність України, які брали участь в АТО, а також брали участь у Революції Гідності.

Автори законопроекту пропонують у 50 разів збільшити розмір штрафу за покупку, продаж, обмін чи платне передання ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, а також за їх привласнення або носіння особою, яка не має на це права, або незаконне зберігання.

Відповідно до запропонованих змін, ці неправомірні дії призводять до запобігання або накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією відповідного ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання (згідно з чинним законодавством, подібні дії зумовлюють попередження або штраф від одного до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Депутати також пропонують запровадити відповідальність за незаконне виготовлення ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської нагороди, орденської стрічки, стрічки медалей на планках з метою збуту. До адміністративної відповідальності також запропоновано притягати осіб, які носять нагороди, але не мають на це право. До адмінвідповідальності також запропоновано залучати осіб за носіння і збут підроблених нагород. Автори законопроекту вважають, що за всі ці дії необхідно штрафувати в розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією відповідної державної нагороди, орденської стрічки і стрічки медалей на планках.

Такі порушення, вчинені протягом року після адміністративного стягнення, зумовлюватимуть накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Автори законопроекту також пропонують внести до Кодексу про адміністративні правопорушення нову статтю "Незаконне носіння військової форми одягу зі знаками розрізнення військовослужбовців". Стаття передбачає адміністративну відповідальність за незаконне носіння форми військового зразка зі знаками відмінностей військовослужбовців і зумовлюватиме попередження або накладення штрафу в розмірі від ста п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією відповідної форми одягу.

Такі дії, вчинені особою, на яку протягом року було накладено адміністративний штраф за такі ж порушення, призводять до накладення штрафу в розмірі від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин з конфіскацією відповідної форми одягу.

Народні депутати також пропонують внести зміни до Кримінального кодексу і розширити список осіб, за осквернення або руйнування могил яких настає кримінальна відповідальність.

Запропоновано включити до цього списку осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях, учасників Революції Гідності, борців за незалежність України в XX столітті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА