16:32 22.10.2018

Порошенко: Знизити ціну на газ можна лише повернувшись до кабали РФ

3 хв читати
Порошенко: Знизити ціну на газ можна лише повернувшись до кабали РФ

Президент України Петро Порошенко закликав співвітчизників не вірити популістам, які обіцяють зниження ціни на природний газ, повідомляє сайт глави держави.

"Послухайте сьогодні обіцянки популістів здешевити газ у два, в три, в чотири, дехто добалакався - в шість разів знизити ціну. Це можна зробити лише шляхом повернення до російської газової кабали", - заявив П.Порошенко під час зустрічі з колективом Рахункової палати України в понеділок у Києві.

Глава держави наголосив, що не дозволить ні за яких обставин повернути Україну "до газової кабали" Російської Федерації.

"Ледь ледь вибралися з цієї кабали і нині знову намагаються туди повернути. Розвернути країну в так званий русскій мір я не дозволю за будь-яких обставин. Раджу менше слухати солодкі голоси псевдо захисників. Чому? Бо меду в них багато, правди – мало, або може й геть нема", - сказав П.Порошенко.

Коментуючи ситуацію, що склалася з державним гарантованим боргом, президент сказав: "А найбільше нахапалися кредитів саме ті політичні сили, які сьогодні найголосніше "захищають" простий люд. 54 мільярди доларів – ось загальна боргова спадщина, яку нагуляли сьогоднішні "правдоборці" у 2007-2013 роках, коли були владою відповідні політичні сили. Тепер за ними хтось має прибрати, даруйте віддати".

П.Порошенко також нагадав про обіцянки та взяті на себе владою України свого часу зобов'язання вирівняти внутрішні ціни на газ із імпортною.

"Не зайвим буде нагадати, що зобов’язання зрівняти внутрішні ціни на газ із ціною імпортного газу Україна взяла, коли Гройсман ще був мером Вінниці. Відповідний меморандум із МВФ було підписано 31 жовтня 2008 року. Фонд тоді очолював Домінік Стросс-Канн, а хто на той час був прем’єр-міністром - дуже легко зазирнути у Вікіпедію. Але хто б не був - такі зобов’язання носять не персональний, а міжнародно-правовий характер. Хоча зобов'язання і гроші брали одні, а повертати гроші мусять інші", - констатував президент.

Говорячи про ухвалене Кабінетом Міністрів України рішення щодо підвищення з 1 листопада 2018 року цін на природний газ для населення і ТКЕ на 23,5%, глава держави зазначив, що воно має не лише соціально-економічну, а й стратегічну геополітичну складову: продовження співпраці з МВФ дає змогу не лише зберегти макроекономічну стабільність і стабільність курсу гривні, але й закріпити енергетичну незалежність України від Москви.

Як повідомлялося, 19 жовтня 2018 року Кабінет Міністрів ухвалив рішення про підвищення з 1 листопада цін на природний газ для населення і ТКЕ на 23,5%.

Цього самого дня стало відомо, що МВФ та Україна досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року і термін якої спливає в березні 2019 року.

"Нова програма stand-by із запитаним доступом до SDR2,8 млрд (еквівалент $3,9 млрд) послужить основою для економічної політики влади в 2019 році", - йдеться в повідомленні МВФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА