12:34 25.10.2018

У Мінську розкритикували заяви глави МЗС України про небезпеку перебування українців у Білорусі

2 хв читати
У Мінську розкритикували заяви глави МЗС України про небезпеку перебування українців у Білорусі

У міністерстві закордонних справ Білорусі назвали нісенітницею заяви глави МЗС України Павла Клімкіна про небезпеку перебування українців у Білорусі.

"Немає сенсу коментувати цю, м'яко кажучи, нісенітницю. Давайте запитаємо у 160 тис. українських біженців, які прибули до нашої країни, де їм безпечніше жити. Або у 1,5 млн українських громадян, які відвідали Білорусь", - сказав начальник управління інформації та цифрової дипломатії - прес-секретар МЗС Анатолій Глаз на брифінгу в четвер у Мінську.

"Складається враження, що наші українські колеги перебудувалися на мислення виключно військовими категоріями, зокрема і щодо свого найближчого сусіда - Республіки Білорусь", - зазначив А.Глаз.

За його словами, "буквально вчора у Відні вони намалювали страшилки про якісь танкові армади, що нападають на Україну з території Білорусі". "Наш президент неодноразово говорив, що звідси їх можуть окупувати лише армади білоруських тракторів і комбайнів", - наголосив А.Глаз.

Зі свого боку посол України у Білорусі Ігор Кизим охарактеризував слова П.Клімкіна як "м'яке дипломатичне висловлювання" і закликав "не висмикувати" ці слова із загального контексту хороших українсько-білоруських відносин.

"Здається, він сказав, що потенційно небезпечно перебувати на території Білорусі. Це м'який дипломатичний вираз. Але водночас він сказав, що стосовно політичних, економічних, культурних відносин у нас все прекрасно. Тому тут не потрібно висмикувати з контексту", - прокоментував І.Кизим журналістам у четвер слова глави українського МЗС.

На думку посла, "імовірно, він мав на увазі, напевно, випадки із затриманнями Шаройка та Гриба на території Білорусі й з огляду на це потенційну небезпеку".

Раніше П.Клімкін в інтерв'ю польському виданню Rzeczpospolitа заявив, що історії затримань українських громадян у Білорусі і передачі їх Росії свідчать про те, що перебування українців у цій країні може становити небезпеку, це питання обговорюватиметься з Мінськом.

"Це свідчить, що перебування громадян України на території Білорусі є потенційно небезпечним, і про це ми говоритимемо з Мінськом. Ми розуміємо, що на території Білорусі діють російські владні структури. Росія присутня там у сфері безпеки", - сказав П.Клімкін в інтерв'ю польському виданню Rzeczpospolita, відповідаючи на зауваження про те, що у Білорусі за шпигунство було заарештовано українського журналіста, а українського блогера затримано і передано до Росії, де він перебуває у в'язниці.

Водночас, як зазначив глава МЗС, у двосторонніх відносинах України та Білорусі - політичних та економічних - "у нас немає великих проблем".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА