15:49 25.10.2018

Порошенко підтримує резолюцію ЄП щодо ситуації в Азовському морі

2 хв читати
Порошенко підтримує резолюцію ЄП щодо ситуації в Азовському морі

Президент України Петро Порошенко вітає резолюцію Європарламенту щодо ситуації в Азовському морі.

"Вдячний європарламентарям за заклик до впровадження додаткових цільових санкцій за агресивні дії Кремля в Азовському морі і Керченській протоці. Сподіваюся на практичну реалізацію цих ініціатив з боку інституцій та держав-членів ЄС", - повідомляється на сторінці президента України в соцмережі Facebook у четвер.

П.Порошенко наголосив, що Росія має зрозуміти, що всі її дії щодо порушення міжнародного права і двосторонніх угод і надалі наражатимуться на рішучу та адекватну відповідь з боку демократичної спільноти.

"Євросоюз спільно з Україною протидіятимуть "повзучій анексії" Росією Азовського моря і порушення свободи судноплавства", - написав глава Української держави.

Як повідомляє Deutsche Welle, затвердженою резолюцією Європарламент засудив "надмірні" блокування та інспекції Росією комерційних суден, що призвели до тижневих затримок. Європарламент визнає право РФ проводити перевірки, але переконаний, що цим правом "не повинні зловживати або застосовувати його з політичних міркувань". Також в документі йдеться, що Єврокомісії слід оцінити економічний збиток, зумовлений цією "де-факто блокадою" і допомогти економічному розвитку Маріуполя і Бердянська.

Також Європарламент "серйозно занепокоєний продовженням мілітаризації Азовського моря і регіону Чорного моря, особливо незаконно анексованого та окупованого Кримського півострова". Дії Києва в резолюції не коментують, а натомість шкодують, що "Азовське море стало новим виміром войовничих дій Росії проти України".

Одним із конкретних заходів могло б бути призначення спеціального посла ЄС щодо Криму і Донбасу, при чому його мандат мав би покривати і Азовське море, йдеться в резолюції. Крім того, євродепутати вбачають потребу в моніторингу ситуації в Азовському морі з боку місії ОБСЄ в Україні, оскільки її мандат покриває всю територію країни.

Європарламент вказує і на небезпеку захоплення Росією українських газових родовищ в Азовському морі, якщо Москва "досягне своєї мети перетворення його на внутрішнє озеро всередині РФ".

Точна кількість голосів на підтримку резолюції наразі невідома, тому що голосування здійснювалося руками. Проект цієї резолюції запропонували одразу п'ять фракцій: Європейська народна партія, соціал-демократи, Європейські консерватори і реформісти, ліберали і Зелені.

Окремі євродепутати хотіли прописати в резолюції заклик ЄС запровадити нові санкції щодо РФ, це не знайшло підтримки всіх п'яти фракцій, зокрема, соціал-демократів. Водночас Європарламент звернувся до Ради ЄС з проханням дати Москві зрозуміти, що адресні санкції проти РФ "будуть посилені, якщо буде подальша ескалація конфлікту в Азовському морі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА