11:33 03.11.2018

Порошенко і Варфоломій підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом

3 хв читати
Порошенко і Варфоломій підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом

Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій за підсумками зустрічі в Стамбулі підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Києвом і Константинопольським патріархатом щодо створення помісної православної церкви в Україні.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили в прес-службі Адміністрації президента України в суботу.

"Угода, яку ми сьогодні підписали, завершує цей процес і створює всі умови для того, щоб процес надання, точніше підготовки до Собору, процес надання Томосу було проведено в абсолютно чіткій відповідності з канонами православної церкви", – сказав П.Порошенко журналістам після зустрічі з Варфоломієм у Стамбулі.

Глава Української держави назвав цей день, 3 листопада, історичним.

П.Порошенко запевнив, що Україна робитиме все можливе, щоб якнайшвидше Українській Православній церкві було надано Томос про автокефалію.

"Я закликаю українців молитися. Молитися за мир, молитися за єдність Української церкви, молитися за те, щоб Господь не допустив провокацій, яких так прагнуть наші вороги, щоб Господь не допустив крові", – сказав президент.

Він також подякував Вселенському Патріарху за теплу і "сповнену мудрості зустріч".

Патріарх Варфоломій після підписання угоди сказав: "Я впевнений, що рішення про автокефалію сприятиме єдності та об'єднанню всіх православних в Україні".

Він назвав історичним моментом підписання угоди про співпрацю між Вселенським патріархатом і Україною.

Патріарх Варфоломій також висловив упевненість, що рішення про автокефалію об'єднає всіх православних в Україні. "Ми переконані, що рішення про автокефалію сприятиме єдності всіх православних в Україні... і нова автокефальна церква об'єднає всіх православних вірян в Україні", – зазначив він.

Вселенський патріарх подякував за рішення Верховної Ради України про використання Андріївської церкви в Києві як резиденції Константинополя. "Я дякую за прекрасний храм Святого Андрія, який нам передали в Києві для постійного представництва матері-церкви в Україні", – сказав патріарх Варфоломій.

Він також повідомив, що найближчим часом має намір приїхати з візитом в Україну: "Молю господа, щоб найближчим часом я знову відвідав вашу прекрасну землю".

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Адміністрації президента, підписана П.Порошенком і Патріархом Варфоломієм угода передбачає співпрацю зі створення незалежної Православної церкви в Україні.

Згідно з документом, Вселенський патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі предстоятелю. Українська держава, згідно з Конституцією і законами, надає цим процесам сприяння.

Також, згідно з угодою, буде зареєстровано місію Вселенського Патріархату в Києві – фактично, посольство, яке представлятиме Вселенську Патріархію в Києві і сприятиме зв'язкам незалежної Української церкви зі Вселенським православ'ям.

Отже, це і є Ставропігія (представництво), відкриття якої передбачено тим же рішенням Синоду Вселенського патріархату, яким підтверджено надання автокефалії Православній церкві в Україні і знято заборону з глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета, предстоятеля УАПЦ митрополита Київського і всієї України Макарія і їхніх послідовників.

За інформацією прес-служби, ці рішення – черговий крок до отримання Томосу, його надання прямо зазначено в Угоді.

Тепер українські єпископи мають зібратися на Собор і обрати патріарха.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА