11:39 05.11.2018

Першим Рада у вівторок розгляне законопроект про протимінну діяльність

2 хв читати
Першим Рада у вівторок розгляне законопроект про протимінну діяльність

Верховна Рада у вівторок розпочне свою роботу з розгляду законопроекту №9080 "Про протимінну діяльність", заявляє голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

"Пропонується, щоб у вівторок ми почали нашу роботу з блоку питань безпеки і оборони, зокрема першим питанням запропоновано розглянути закон про розмінування", - повідомив А.Парубій на погоджувальній раді керівників фракцій і груп у понеділок у Києві.

Спікер парламенту нагадав, що цей законопроект перебуває у Верховній Раді вже понад рік. А.Парубій висловив упевненість, що парламент "зможе, нарешті, ухвалити цей закон і розпочати процес розмінування".

Законопроект пропонує здійснювати протимінну діяльність згідно з планом із імплементації Національної стратегії протимінної діяльності, що мають переглядати щороку.

Відповідно до законопроекту, Кабінет Міністрів України створює Національне агентство з протимінної діяльності.

Згідно з Документом вноситься до Кодексу України про адміністративні правопорушення нова стаття 188-50 - невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізують державну політику з протимінної діяльності. Згідно з цією статтею, невиконання законних вимог чиновниками тягне за собою накладення штрафу в 10-20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, повторно протягом року - 20-50 неоподатковуваних мінімумів.

Окремий розділ законопроекту присвячений питанням соціального захисту осіб, які здійснюють заходи з гуманітарного розмінування, і осіб, які до них прирівнюються. Зокрема, запропоновано встановити, що такі особи підлягають обов'язковому страхуванню. На законодавчому рівні запропоновано вирішити питання їхнього пенсійного забезпечення, право на охорону здоров'я та медичну допомогу. Законопроект визначає розміри одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності як тим, хто проводить розмінування, так і постраждалим особам.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, на сході України в результаті збройного конфлікту виникла гуманітарна проблема забруднення вибухонебезпечними предметами значної території України, що створює небезпеку для життя громадян і здійснення господарської діяльності населення. Зокрема, особливе занепокоєння викликає забруднення навколо пропускних пунктів на лінії зіткнення.

Крім того, територія України досі забруднена рештками вибухонебезпечних предметів і боєприпасів з часів Другої світової війни, що також створює велику небезпеку для цивільного населення.

У пояснювальній записці наголошується, що відсутність законодавчої бази в сфері протимінної діяльності та гуманітарного розмінування не дозволяє Україні ефективно використовувати не лише наявні власні ресурси, а й ресурси неурядових профільних організацій, зокрема й міжнародних, які вже працюють у країні. Відсутність чіткого законодавчого врегулювання у зазначеній сфері заважає залучити до проведення гуманітарного розмінування інші суб'єкти, які б здійснювали розмінування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА