13:42 08.11.2018

ВР має намір вдвічі збільшити зону українського контролю в Чорному морі

2 хв читати
ВР має намір вдвічі збільшити зону українського контролю в Чорному морі

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про правовий режим прилеглої зони України, який фактично збільшить територію контролю в Чорному морі.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідний законопроект (№8361) підтримали 238 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

"Цей законопроект дасть змогу де-факто вдвічі збільшити територію контролю в Чорному морі", - пояснила одна з авторів проекту закону, член фракції "Блоку Петра Порошенка" Ірина Фріз, представляючи ініціативу в парламенті.

"Прилегла зона, згідно з міжнародними нормами, не є ні зоною юрисдикції, ні зоною суверенітету. Однак ця зона є тією ділянкою морського простору, де будь-яка прибережна держава може здійснювати обмежений контроль щодо попередження або затримання за (порушення - ІФ) певних правил", - пояснила вона.

Згідно із законопроектом, прилеглою зоною України стане морський район, який прилягає до територіального моря України та зовнішня межа якого розташовується на відстані 24 морських миль (їх відраховують від тих самих вихідних ліній, що і територіальне море України). Територіальні води України становлять 12 миль.

Україна на цій території, в разі ухвалення документа, здійснюватиме контроль і юрисдикцію, необхідні для запобігання порушенням митних, фіскальних, імміграційних і санітарних правил, а також для покарання за порушення зазначених правил.

Компетентні державні органи України матимуть право на прилеглій території зупиняти, оглядати, затримувати і заарештовувати судна та членів екіпажів, якщо є підстави вважати, що судно може порушити українське законодавство.

Згідно із законопроектом, якщо будуть достатні підстави вважати, що іноземне судно порушило українське законодавство та зробило спробу втечі, відповідні органи України зможуть переслідувати його за гарячими слідами з метою затримання.

Відключення автоматичної ідентифікаційної системи в прилеглій зоні усіма суднами, за винятком українських військових кораблів або суден, які здійснюють охорону кордону, буде підставою для зупинення, огляду судна або переслідування за гарячими слідами.

Як зазначається в преамбулі документа, цей закон відповідає положенням Конвенції ООН із морського права 1982 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА