21:19 09.11.2018

В ЄС і Україні засуджують втручання Росії в справи Австрії

2 хв читати
В ЄС і Україні засуджують втручання Росії в справи Австрії

У Євросоюзі назвали неприйнятним втручання Росії у внутрішні справи інших держав у зв'язку з арештом в Австрії ймовірного агента російських спецслужб.

"Нам відомо про арешт австрійського полковника за обвинуваченням у шпигунстві для Росії, розслідуваннях, що ведуться в Австрії, а також про рішення австрійського міністра закордонних справ скасувати свою поїздку в Москву", - заявив "Інтерфаксу" в Брюсселі один з офіційних представників ЄС.

"Неповага суверенітету держав і втручання в їх внутрішні справи неприйнятні. ЄС завжди чітко заявляв про це і визнає проблему, яку представляє Росія, про що свідчать і недавні дебати в Європейській раді", - зазначив співрозмовник агентства.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи арешт в Австрії можливого агента спецслужб РФ, зазначив на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук, що російське втручання в політику інших країн нічого не зупинить.

"Ніякий нейтральний статус не вбереже від російських шпигунів у лавах збройних сил. Буквально напередодні офіційних церемоній з приводу сторіччя закінчення Першої світової війни Австрія стикається з сучасним "полковником Редлем"- австрійським офіцером, а насправді висококласним шпигуном, який працював на Російську імперію, про якого говорили, що він змінив хід історії. Іронічно, але викритий сьогодні в Австрії російський шпигун теж має подібний шанс - і це шанс для сучасної Австрії більш ретельно придивитися до сучасної Росії", - написав П.Клімкін.

На його думку, за 100 років для Росії мало що змінилося і за програмними цілями, і за методами. "Це зрозуміли в православній і такий, здавалося б, близькій по духу Греції. Це зрозуміли в Нідерландах, де нібито колись Петро I активно навчався. Тепер це, здається, розуміють і в Австрії - в країні, яка щиро намагалася будувати мости і діалоги з Росією. Скажіть, кому взагалі в цьому світі може бути гарантована безпека від російської інтервенції?" - задається питанням глава МЗС України.

Раніше в п'ятницю стало відомо, що глава МЗС Австрії Карін Кнайсль скасувала заплановану на початок грудня поїздку в РФ у зв'язку із затриманням відставного полковника австрійської армії за підозрою в зборі розвідданих для Москви.

Відповідну заяву зробив у п'ятницю канцлер Австрії Себастьян Курц. Перед журналістами виступив і міністр оборони Маріо Кунасек, він і поінформував К.Кнайсль про підозри. За словами канцлера і міністра оборони, наразі прокуратура веде розслідування даної справи.

За даними австрійських ЗМІ, колишній офіцер, нині пенсіонер, в період своєї служби в австрійській армії близько 20 років займався шпигунством на користь Росії. Газета "Кронен Цайтунг" з посиланням на неназвані джерела вказує, що офіцер отримав за збір розвідданих в цілому близько 300 тис. євро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА