07:40 15.11.2018

Угода з Brexit є вирішальним етапом для завершення переговорів

3 хв читати
Угода з Brexit є вирішальним етапом для завершення переговорів

Євросоюз і британський уряд у середу ввечері водночас опублікували повний проект угоди щодо упорядкованого виходу Великої Британії з ЄС, а також коментований план спільної політичної декларації стосовно рамок майбутніх відносин, заявив координатор ЄС на переговорах з Brexit Мішель Барньє.

"Ця угода є визначальним етапом для завершення переговорів. Це теж підсумок методу переговорів, які з самого початку велися в умовах прозорості та при повазі наших взаємних мандатів", - сказав глава переговірників ЄС на прес-конференції в Брюсселі.

М.Барньє зазначив, що проект угоди, яку він назвав "точним і детальним документом", містить 185 статей, три протоколи і кілька додатків.

Координатор ЄС виділив п'ять позицій документа, які вважав найбільш важливими: права громадян ЄС у Великій Британії і підданих Великої Британії в ЄС; фінансове врегулювання між сторонами; упорядкований вихід Великої Британії з урахуванням ситуації в різних секторах; менеджмент угоди з Brexit; перехідний період.

Говорячи про перехідний період, він повідомив, що цей період у 21 місяць з урахуванням виходу Великої Британії з ЄС 29 березня 2019 розпочнеться 30 березня 2019 року і триватиме до 31 грудня 2020 року.

"Ми також передбачаємо можливість продовження цього перехідного періоду один раз на обмежений період на основі спільної згоди", - додав М.Барньє.

Він також розповів про зміст трьох протоколів до угоди: щодо Гібралтару, Кіпру і британських військових баз на острові, стосовно Ірландії та Північної Ірландії.

"Ми тепер знайшли рішення разом зі Сполученим Королівством з метою уникнення фізичного кордону між Ірландією і Північною Ірландією. Перш за все, ми розгорнемо всі необхідні зусилля, щоб зробити це рішення довгостроковим за допомогою майбутньої угоди. Якщо ми не будемо готові до липня 2020 року, тоді ми зможемо разом передбачити можливість продовжити перехідний період. І якщо в кінці перехідного періоду, продовженого чи ні, ми констатуємо, що ще не досягли майбутньої угоди, рішення щодо ірландського кордону, про який ми домовилися сьогодні, почне діяти", - пояснив координатор ЄС.

Він зазначив, що варіант рішення стосовно ірландського кордону змінився відтоді, як був запропонований ЄС у лютому. В останні тижні переговорники працювали на основі пропозицій Великої Британії.

М.Барньє повідомив, що в рамках цієї пропозиції сторони домовилися створити "єдину митну територію між Євросоюзом і Сполученим Королівством". Завдяки цьому Північна Ірландія належатиме тій же митній території, що і Велика Британія.

Крім того, на Північну Ірландію поширюватимуться правила єдиного ринку ЄС, що головне для того, щоб уникнути жорсткого кордону. Це стосуватиметься сільськогосподарської продукції та усіх інших товарів.

"Велика Британія застосує митний кодекс Європейського союзу в Північній Ірландії, що дозволить підприємствам Північної Ірландії виставляти свою продукцію на єдиний ринок ЄС без обмежень. Ось головне для уникнення встановлення фізичного кордону. Текст протоколу також ясно вказує, що Північноірландська економіка зберігає необмежений доступ на ринок решти Сполученого Королівства", - сказав М.Барньє.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА