16:39 15.11.2018

У посольстві США занепокоєні нападом на Андріївську церкву в Києві

2 хв читати
У посольстві США занепокоєні нападом на Андріївську церкву в Києві

Посольство США в Україні висловлює занепокоєння щодо інциденту навколо Андріївської церкви в Києві та виступає на підтримку права релігійних груп на сповідування віри без втручання та нападів.

"Ми дуже стурбовані повідомленнями про сьогоднішній напад на Андріївську церкву в Києві. Ми підтримуємо право всіх релігійних груп сповідувати свою віру без переслідувань, втручання та нападів", - йдеться в повідомленні посольства в мікроблозі у Twitter.

Як повідомлялося, в четвер уранці у будівлю Андріївської церкви, яку реконструюють, у Києві було кинуто "коктейлі Молотова". "...кидали "коктейлі Молотова" в двері стилобату (будинку-фундаменту) Андріївської церкви. Пожежі не сталося, шкоди не завдано, ніхто не постраждав", - написав глава Інформаційного управління УПЦ-КП архієпископ Євстратій (Зоря) в соцмережі Facebook.

Пізніше він повідомив, що від дій нападників постраждав священик Київського патріархату - комендант приміщення, проти якого нападники "застосували силу та газовий балончик".

За інформацією відділу комунікації поліції Києва, двоє невідомих кинули пляшки із запальною рідиною в двері Андріївської церкви, займання не сталося.

Слідчі розпочали кримінальні провадження за ст. 15 ч. 2 ст. 194 (замах на умисне знищення або пошкодження майна) і ст.161 (порушення рівноправ'я громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Згідно із законом "Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська", що набув чинності, передбачається, що Андріївська церква, яка є об'єктом культурної спадщини та пам'яткою архітектури і перебуває в державній власності, передається у безоплатне постійне користування Вселенському патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій. Проект закону пропонує внести зміни до закону "Про свободу совісті та релігійні організації", доповнивши його ст. 17-1, згідно з якою передача Андріївської церкви в постійне користування не спричиняє виключення її з переліку об'єктів нерухомої культурної спадщини Національного заповідника "Софія Київська".

Радник президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко висловив думку, що реконструкцію Андріївської церкви в Києві, де буде розміщено представництво Вселенського патріархату в Україні, буде прискорено. "2020 рік (запланований рік закінчення реконструкції - ІФ) - це крайній термін. Я так розумію, що за потреби необхідності, в розумних межах, це буде прискорено", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА