17:10 16.11.2018

Україна вимагає від РФ припинити порушення прав людини та забезпечити доступ міжнародних правозахисних інституцій до Криму - МЗС

3 хв читати
Україна вимагає від РФ припинити порушення прав людини та забезпечити доступ міжнародних правозахисних інституцій до Криму - МЗС

Міністерство закордонних справ України вітає ухвалення Третім комітетом Генеральної асамблеї ООН резолюції про стан прав людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також вимагає від РФ забезпечити доступ на півострів міжнародних правозахисних механізмів.

"МЗС України вітає схвалення 15 листопада 2018 року Третім комітетом 73-ї сесії ГА ООН оновленої та посиленої резолюції "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, Україна". Це важливий внесок у продовження міжнародного тиску на РФ у зв'язку з незаконною окупацією і спробою анексії Криму", - йдеться в коментарі МЗС України.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що міжнародна спільнота продовжує чітко дотримуватися політики невизнання спроби анексії АР Крим і засуджує всі спроби РФ з її легітимізації, зокрема шляхом незаконного проведення російських виборів на території півострова.

Проект документа базується на резолюціях Генасамблеї попередніх років з прав людини в окупованому Криму, а також на черговій тематичній доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини. "Росія не виконала жодного з положень цих резолюцій, а ситуація з правами людини на півострові продовжує погіршуватися", - наголошується в коментарі.

"Вимагаємо від РФ негайно припинити грубі порушення прав людини та забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних механізмів, зокрема моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, на територію тимчасово окупованого півострова", - наголосили в МЗС.

Як повідомлялося, в затвердженій 15 листопада Третім комітетом Генеральної Асамблеї ООН резолюції, зокрема, зазначено, що з 2014 року російська влада застосовує тортури для отримання неправдивих свідчень під час політично мотивованих процесів. Наголошується на необхідності негайного звільнення українських громадян, яких було незаконно затримано й засуджено, а також тих, кого перевели або депортували через міжнародно-визнані кордони з Криму до Російської Федерації. Окремо в документі згадали справи українського режисера Олега Сенцова, активіста Володимира Балуха та кримського татарина Емір-Усейна Куку.

Резолюція закликає всі міжнародні організації та спеціалізовані установи системи ООН при згадуванні Криму у своїх офіційних документах, повідомленнях і публікаціях використовувати формулювання "АР Крим та місто Севастополь, Україна, тимчасово окуповані РФ" і рекомендує те саме всім державам та іншим міжнародним організаціям.

У документі міститься заклик до РФ створити й підтримувати безпечні умови для журналістів і співробітників ЗМІ, правозахисників і адвокатів захисту; припинити практику примусу кримських жителів до служби в збройних або допоміжних силах Росії; припинити практику депортації українських громадян із Криму за відмову від громадянства РФ і дискримінацію стосовно жителів Криму.

Крім того, комітет закликає Росію повністю і негайно виконати постанову Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року про тимчасові заходи у справі щодо застосування Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (Україна проти Російської Федерації).

РФ має вжити всіх необхідних заходів, щоб негайно покласти край порушенням і обмеженням прав людини стосовно жителів Криму, а також поважати закони, що діють в Україні, та скасувати закони, які введені в Криму Російською Федерацією і дозволяють чинити примусове виселення і конфіскацію приватної власності в Криму, порушуючи норми міжнародного права.

Згідно з резолюцією Третій комітет Генасамблеї ООН також засуджує незаконне встановлення РФ законів, юрисдикції та управління в окупованому Криму й вимагає, щоб Росія дотримувалася зобов'язання за міжнародним правом щодо поваги до законів, які діяли в Криму до окупації.

Крім цього, негайно скасувати рішення про оголошення меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборону його діяльності, а також забезпечити доступність освіти українською і кримськотатарською мовами.

Третій комітет Генасамблеї ООН у своїй резолюції наполегливо закликає РФ забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних місій зі спостереження за становищем у сфері прав людини та правозахисних неурядових організацій до Криму, зокрема до всіх місць, де можуть утримуватися особи, позбавлені волі, визнаючи, що міжнародна присутність у Криму має першорядне значення для запобігання подальшому погіршенню ситуації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА