08:29 18.11.2018

Прем'єр Естонії проведе переговори про збереження уряду на тлі розбіжностей через пакт ООН про міграцію

3 хв читати
Прем'єр Естонії проведе переговори про збереження уряду на тлі розбіжностей через пакт ООН про міграцію

Голова провідної в Естонії партії Центру, прем'єр-міністр Юрі Ратас (Juri Ratas) проведе в неділю переговори з лідерами партії "Ісамаа" (Isamaa, Отечество) і Соціал-демократичної партії з питання збереження правлячого союзу, які входять до коаліції.

Прем'єр-міністр у п'ятницю визнав, що в коаліції виникла криза напередодні намічених на 3 березня 2019 року парламентських виборів у зв'язку з розбіжностями з питання приєднання країни до Глобального пакту ООН про міграцію. Так, якщо член Соціал-демократичної партії, міністр закордонних справ Свен Міксер (Sven Mikser) виступав за приєднання до угоди, то представник партії "отечественніков", міністр юстиції Урмас Рейнсалу (Urmas Reinsalu) висловився проти. Уряд, який приймає рішення на консенсусній основі, в результаті був змушений заявити, що Естонія до договору не приєднується.

Після цього голова Соціал-демократичної партії Євген Осиновський закликав прем'єр-міністра звільнити міністра юстиції із займаної посади. Є.Осиновський заявив також естонському телебаченню, що "у прем'єр-міністра три можливості: подати самому у відставку, керувати далі з соцдемами без "Батьківщини" або з "Батьківщиною", але без соцдемів".

Однак глава Мін'юсту заявив, що відмовляється покидати свій пост і що соціал-демократи не поставлять його партію "на коліна".

У п'ятницю ввечері після засідання правління партії Центру прем'єр-міністр заявив, що не стане керувати урядом, "якому не вистачить працездатності".

"Якщо справа дійде до цього, парламент завжди зможе висловити недовіру. Але я сьогодні працюю в ім'я того, щоб зберегти нинішній уряд", - сказав Ю.Ратас.

Він запевнив також, що Глобальний пакт ООН про міграцію "не відчинить двері для мігрантів".

В Естонії побоюються, що підписання пакту може привести до напливу мігрантів. Так, 12 листопада Консервативна народна партія, що входить в парламент, ініціювала збір підписів проти договору. До 16 листопада його підписали понад 10 тис. осіб.

Президент Естонії Керсті Кальюлайд (Kersti Kaljulaid) висловила жаль у зв'язку з відмовою уряду підписувати договір і висловила думку, що це питання використовується в уже розпочатій передвиборній гонці.

Незадовго до рішення уряду вона зробила турне низкою країн Азії та Африки з метою домогтися їх згоди на обрання Естонії непостійним членом Ради безпеки ООН на 2020-2021 роки. Однак, як вважають деякі ЗМІ, позиція Естонії з цього чутливого для країн Азії і Африки питання справить несприятливу думку про балтійські республіки, і місце непостійного члена Ради безпеки ООН може відійти конкуруючій Румунії.

Глобальний пакт про міграцію може стати першою угодою, укладеною під егідою ООН, який охопить усі аспекти міжнародної міграції. Його планується підписати 10-11 грудня на спеціальній міжнародній конференції в столиці Марокко Марракеші.

Водночас США, Польща, Угорщина, Болгарія, Чехія Австрія і деякі інші держави вже висловили сумнів у Глобальному пакті або заявили про відмову приєднуватися до нього.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА