07:57 19.11.2018

У понеділок Рада ЄС обговорить ситуацію в Україні

2 хв читати
У понеділок Рада ЄС обговорить ситуацію в Україні

Ситуація навколо України та Азовського моря входить до числа основних пунктів порядку денного Ради ЄС із закордонних справ, яка збереться в понеділок у Брюсселі.

"Україна, без сумніву, залишається пріоритетом для Європейського союзу", - заявило минулої п'ятниці високопоставлене європейське джерело, представляючи журналістам на умовах анонімності порядок ради.

"Це буде хорошою можливістю нагадати нашу колективну підтримку мінських угод", - сказав він про майбутнє засідання Ради ЄС.

"Ми продовжимо допомагати їх реалізації. Першочергове - це припинення вогню, щоб забезпечити необхідні умови для переходу до політичного рішення", - продовжив співрозмовник ЗМІ.

"У зв'язку з цим ми прийняли до відома рішення про продовження спеціального статусу для східних районів України. Це крок у правильному напрямку. Водночас ми вважаємо нелегітимними вибори на Донбасі", - додав функціонер ЄС.

Він нагадав, що в середині грудня глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні візьме участь в засіданні ради асоціації ЄС-Україна, що "дозволить ще раз проаналізувати програму нашої співпраці з Україною".

Джерело послалося на візит до Брюсселя минулого четверга статс-секретаря - заступника міністра закордонних справ Росії Григорія Карасіна, з яким обговорювалася Україна.

"Зрозуміло, ми довели до нього нашу стурбованість, що стосується наростаючої мілітаризації Азовського моря. І також залишається контекст, згідно з яким ми не визнаємо анексію Кримського півострова. Це базовий принцип. І, крім того, будівництво моста між Російською Федерацією і Кримом, який зведений без згоди України, - це абсолютно точно повне порушення суверенітету і територіальної цілісності України", - зазначив європейський чиновник.

За даними української сторони і держав-членів, новий режим інспекції судів викликає проблеми для морського транспорту, не тільки українського, а й країн Євросоюзу, так як процедури, які розтягуються на довгі часи, затримують рух і завдають економічних збитків, сказав представник ЄС.

"Але у російських колег інші дані, що відрізняються від моїх. Ми домовилися залишатися в контакті, щоб продовжувати вивчати цей аспект", - пояснив європейський чиновник.

На питання про розгляд можливих додаткових санкцій відносно Росії через проведення виборів в ОРДЛО, співрозмовник журналістів відповів, що санкцій немає в порядку денному, і він не знає, будуть чи ні вони обговорюватися на засіданні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА