14:09 20.11.2018

Політологи прогнозують дві великі колони опозиційних сил південного сходу України на майбутніх виборах

3 хв читати
Політологи прогнозують дві великі колони опозиційних сил південного сходу України на майбутніх виборах

 Після виключення з парламентської фракції "Опозиційний блок" народних депутатів Юрія Бойка і Сергія Льовочкіна варто очікувати участі в майбутніх парламентських виборах двох великих колон опозиційних сил південного сходу України, які потім можуть об'єднуватися у Верховній Раді нового скликання, вважають політологи.

Так, глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає закономірним виклучення Ю.Бойка і Льовочкіна з парламентської фракції "Опозиційний блок".

"Це логічний крок. Я б сказав так: це початок або вирішальна фаза офіційного оформлення політичного розлучення між групою Ахметова (бізнесмена Ріната Ахметова - ІФ) і групою Льовочкіна-Фірташа (бізнесмена Дмитра Фірташа - ІФ). Це також підтверджує, хто контролює "Опозиційний блок"", - сказав В.Фесенко агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

На його думку, таке рішення свідчить про те, що "контроль над брендом "Опозиційного блоку"- і партійний, і фракційний - перебувають у руках групи Р.Ахметова.

Політолог зазначив, що в цьому політичному шлюбі, укладеному в 2014 році, "любові не було, а був лише розрахунок", і цей політичний союз вже двічі-тричі був на межі розпаду.

"А те, що Льовочкін і Бойко пішли на сторону, публічно зрадили своєму "шлюбному" партнеру, стало формальним приводом для розриву цього шлюбу. Виключення Льовочкіна і Бойка - це саме прояв такого офіційного політичного розриву", - зазначив В.Фесенко.

У свою чергу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" висловив думку, що причиною виключення Ю.Бойка і Льовочкіна з фракції стало створення "Опозиційною платформи - За життя" і висунення Ю.Бойка кандидатом у президенти на майбутніх виборах, що не було погоджено з іншими учасниками і впливовими гравцями "Опозиційного блоку".

"І головне - що не було рішення "Опозиційного блоку", оскільки для такого роду заяв потрібен мандат як мінімум фракції парламенту, як максимум - рішення з'їзду "Опозиційного блоку". Нічого цього не було зроблено, тому ця самостійність Бойка, Льовочкіна та інших учасників цього сегмента "Опозиційного блоку" була покарана у такий спосіб", - зазначив В.Карасьов.

При цьому політолог вважає, що ситуація для Ю.Бойка нЕ драматична і не критична, "оскільки за цим криється і тонша стратегія опозиційних сил сходу-півдня України на президентські і, перш за все, парламентські вибори.

"Очевидно, розрахунок такий: щоб створити ще одну групу опозиційних сил сходу-півдня України, що спиратимуться на союз Медведчука-Рабиновича (лідера громадського руху "Український вибір - Право народу", члена партії "За життя" Віктора Медведчука і лідера партії "За життя" Вадима Рабиновича - ІФ) з одного боку, а з іншого боку - Льовочкіна і Бойка", - вважає В.Карасьов.

З іншого боку, за словами політолога, Ю.Бойко і С.Льовочкін навряд чи могли розраховувати на серйозні успіхи в самостійному поході на парламентські та президентські вибори поза союзу з Ахметовською частиною "Опозиційного блоку" з одного боку і поза партією "За життя" - з іншого.

"Очевидно, рішення буде таким: "За життя" і група Бойко-Льовочкіна об'єднуються і братимуть участь у президентських виборах, а потім - і в парламентських виборах як одна опозиційна колона сходу-півдня України. Інша, Ахметовська частина, з Новинським (народний депутат фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський - ІФ), Вілкулом (співголова фракції "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул - ІФ,) - виставлятимуть свого кандидата на президентські вибори, або вже точно самостійно братимуть участь у парламентських виборах, і таким чином дві великі колони опозиційних сил сходу і півдня України можуть об'єднуватися вже в майбутньому парламенті в якусь опозиційну коаліцію", - висловив припущення політолог.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

Порошенко після служби в Михайлівському соборі привітав усіх із Великоднем

Сергія Тюріна призначено головою Хмельницької облдержадміністрації

Шмигаль обговорив із главою МЗС Великої Британії питання економічної та енергетичної підтримки

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА