10:52 21.11.2018

Євросоюз посилить перевірки іноземних інвестицій

3 хв читати
Євросоюз посилить перевірки іноземних інвестицій

Рада Європейського Союзу, Європейський парламент і Європейська комісія погодили основи скринінгу іноземних інвестицій до країн блоку, щоб захистити стратегічні активи.

Пакет заходів забезпечить захист найважливіших інтересів держав ЄС за збереження одного з найбільш відкритих інвестиційних режимів у світі, йдеться в повідомленні Єврокомісії.

"Європа має завжди захищати свої стратегічні інтереси, і саме в цьому нам допоможе нова нормативна база", - наведено в прес-релізі слова голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера.

Уряди ЄС погодилися співпрацювати й обмінюватися інформацією про обговорювані угоди M&A. При цьому вони наділили Єврокомісію як виконавчий орган ЄС повноваженнями робити рекомендаційні висновки про потенційні злиття та поглинання.

Як пише The Wall Street Journal, Брюссель налякала підвищена активність китайських компаній, що останніми роками скуповують найбільш цікаві об'єкти в Європі та інших регіонах. Основи перевірки іноземних інвестицій пророблялися більше року, відтоді як стало відомо, що в 2016 році китайські інвестиції в Європу підскочили на 77% - до рекордних 35 млрд євро.

"Йдеться не про закриття наших ринків, але про відповідальні дії, - заявила міністр економіки та інформаційних технологій Австрії Маргарете Шрамбьок. - Ми рішуче налаштовані на збереження безпеки нашого технологічного сектора та найважливішої інфраструктури".

ЄС уже робив такі спроби, але в 2011 році вони з тріском провалилися.

Наразі Європа взяла за зразок модель Комітету з іноземних інвестицій США (CFIUS), який володіє досить широкими повноваженнями. Зокрема, він перевіряє навіть іноземні угоди, щоб переконатися, що вони не шкодять національній безпеці та інтересам США. У 2016 році комітет заблокував покупку німецького постачальника обладнання для виробництва мікросхем Aixtron SE китайським фондом.

Головна відмінність від CFIUS у тому, що рекомендації Єврокомісії не будуть обов'язковими для виконання. Остаточне рішення, як і раніше, ухвалюватимуться не централізованою структурою, а окремими державами на національному рівні. Наразі внутрішньодержавні механізми перевірки іноземних інвестицій діють лише в половині з 28 країн ЄС: в Австрії, Великій Британії, Угорщині, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, Латвії, Литві, Нідерландах, Польщі, Португалії, Фінляндії та Франції.

"Структура відрізняється слабкістю з точки зору покладених на держави-члени зобов'язань, але безумовно є поліпшенням порівняно з поточною ситуацією", - заявило WSJ джерело в брюссельських офіційних колах.

Механізм співпраці включається навіть у тому разі, якщо угода не проходить перевірку на національному рівні. Країна, яку угода зачіпає, передає інформацію іншим державам ЄС та Єврокомісії, яка має направити відповідь протягом 35 днів. При цьому в інших країн ЄС та Єврокомісії є додаткове право відреагувати протягом 15 місяців після того, як придбання буде завершено.

Для набуття чинності угоди потрібне схвалення країн-учасниць ЄС та Європарламенту. Очікується, що це відбудеться до кінця 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА