14:53 21.11.2018

Порошенко пропонує перейменувати Дніпропетровську область на Дніпровську

2 хв читати
Порошенко пропонує перейменувати Дніпропетровську область на Дніпровську

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект (№9310) про перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську.

"Президент Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект "Про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області)". Документ передбачає перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську", - пояснила прес-служба глави держави.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що законом України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки" визначено, що до символіки комуністичного тоталітарного режиму належать, зокрема, назви областей, в яких використані імена або псевдоніми осіб, які займали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади і управління СРСР, УРСР.

"Декомунізації слід завершити. На карті України не може бути місця для Петровського. Мало того, що він один із керівників комуністичної диктатури, він ще й співорганізатор і виконавець Голодомору, геноциду українського народу", - написав П.Порошенко на сторінці у Facebook.

Він нагадав, що процедура зміни назви області передбачає поправки до Конституції.

"Аналіз показує, що за Дніпровську область проголосують більше трьохсот депутатів. Потрібен не піар, а результат, тобто остаточне завершення декомунізації. Дніпропетровська область буде Дніпровською, а місце Петровського - на звалищі історії. Керуючись цією логікою, подав до Верховної Ради законопроект про перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську", - наголосив глава держави.

Напередодні народні депутати відмовилися направити до Конституційного суду України для отримання висновку законопроект (№8329) про внесення змін до ст. 133 Конституції України про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Рішення про направлення документа до КС підтримали лише 206 народних депутатів за 226 мінімально необхідних голосів.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив сподівання, що найближчим часом буде внесено новий проект постанови. "Ми знайдемо спосіб, щоб воно було внесено якомога швидше і ми змогли перейменувати", - запевнив спікер парламенту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА