18:47 22.11.2018

Рада підтримала в першому читанні зміни до конституції щодо курсу країни на ЄС і НАТО

3 хв читати
Рада підтримала в першому читанні зміни до конституції щодо курсу країни на ЄС і НАТО

 Верховна Рада України попередньо схвалила президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі і НАТО.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", таке рішення підтримали 311 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

Так, за законопроект президента проголосували 124 депутатів із фракції "Блок Петра Порошенка", 73 - з "Народного фронту", 33 позафракційних депутати, 19 - з Радикальної партії включно з її лідером Олегом Ляшком, 18 - із "Батьківщини" включно з її лідером Юлією Тимошенко, 17 - з "Самопомочі", 14 - з групи "Воля народу", 13 - з групи "Відродження". "За" не проголосував жоден депутат із фракції "Опозиційний блок".

Водночас проти цієї законодавчої ініціативи проголосував 21 парламентарій. Зокрема, 18 - з "Опозиційного блоку", зокрема і новий глава фракції Вадим Новинський і заступник голови фракції Олександр Вілкул, 3 позафракційних, серед яких один з ініціаторів створення "Опозиційної платформи - За життя" Юрій Бойко. У свою чергу Вадим Рабінович був відсутній під час голосування в залі.

З 351 депутата, присутнього в залі, 16 не голосували, а ще 3 утрималися.

Під час голосування в сесійній залі був присутній ініціатор законопроекту - президент України Петра Порошенко. Перед голосуванням глава держави зазначив, що в другому читанні і в цілому цей законопроект Верховна Рада зможе розглянути вже в лютому 2019 року.

Раніше цього ж дня свій висновок надав Конституційний Суд, без якого неможливе попереднє затвердження проекту закону.

Згідно із запропонованими змінами, серед повноважень Верховної Ради буде "реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору".

Президент України буде гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство в ЄС і НАТО. А Кабінет Міністрів країни, в свою чергу, має забезпечувати реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях.

У преамбулі до конституційних змін запропоновано закріпити, що Верховна Рада підтверджує "європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського і євроатлантичного курсу України".

Крім того, глава держави пропонує з перехідних положень Конституції виключити норму про те, що "використання наявних військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливе на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою".

У разі ухвалення і проходження всіх необхідних процедур закон набуде чинності наступного дня після публікації.

Як повідомлялося, 3 вересня в парламенті був зареєстрований цей президентський законопроект із конституційними змінами.

20 вересня Верховна Рада включила його до порядку і направила до Конституційного Суду для отримання висновку.

Згідно з процедурою після попереднього затвердження Верховна Рада може остаточно ухвалити законопроект (у 2-му читанні) на наступній сесії. Для цього буде потрібно не менше 300 голосів народних депутатів. Така процедура встановлена Конституцією України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА