21:01 22.11.2018

ЄС і Велика Британія збережуть спільні цінності після Brexit

3 хв читати
ЄС і Велика Британія збережуть спільні цінності після Brexit

У проекті політичної декларації про майбутні відносини Євросоюзу та Великої Британії, опублікованій в четвер у Брюсселі Радою ЄС, підкреслюється важливість партнерства сторін після Brexit на основі європейських цінностей.

"Сторони погоджуються з тим, що майбутні відносини повинні ґрунтуватися на таких спільних цінностях, як повага і захист прав людини і основних свобод, демократичних принципів, верховенство закону і підтримка нерозповсюдження (зброї масового знищення - ІФ)", - йдеться в тексті, який на позачерговому саміті ЄС будуть обговорювати 25 листопада європейські лідери.

Згідно з декларацією, сторони визнають, що "ці цінності є необхідною попередньою умовою для співпраці". Сторони також підтверджують свою прихильність сприянню ефективному багатосторонньому співробітництву.

Мається на увазі, що майбутні відносини мають передбачати "незмінну прихильність Сполученого Королівства повазі Європейської конвенції про захист прав людини, в той час як Союз та його держави-члени будуть як і раніше дотримуватися Хартії Європейського Союзу про основні права".

За декларацією, Євросоюз і Велика Британія "сповнені рішучості разом працювати над захистом заснованого на правилах міжнародного порядку, верховенства закону, над просуванням демократії і високими стандартами вільної та справедливої торгівлі та правами трудящих, захистом споживачів і навколишнього середовища, і співпрацювати проти внутрішніх і зовнішніх загроз їх цінностям та інтересам".

Таким же чином, відзначається в тексті, ця декларація "встановлює параметри амбітного, широкого, глибокого і гнучкого партнерства в торгово-економічному співробітництві, правоохоронній сфері та кримінальному правосудді, зовнішній політиці, безпеці і обороні і в більш широких сферах співробітництва".

Передбачається, що ці відносини базуватимуться "на цінностях та інтересах, які поділяють Союз і Велика Британія".

"Це пов'язано з їхньою географією, історією та ідеалами, закріпленими в їх спільній європейській спадщині. Союз і Сполучене Королівство погоджуються з тим, що процвітання і безпека посилюються завдяки вільній і справедливій торгівлі, захисту індивідуальних прав і верховенству закона, захисту працівників, споживачів і навколишнього середовища і спільного протистояння загрозам їх прав і цінностей ззовні або всередині", - сказано в проекті документа.

Декларація передбачає, що майбутні відносини сторін "ґрунтуватимуться на балансі прав і обов'язків з урахуванням принципів кожної сторони". Такий баланс має забезпечити автономію прийняття рішень Євросоюзом і відповідати його принципам, зокрема, щодо цілісності єдиного ринку, митного союзу і неподільності чотирьох свобод - свободи пересування товарів, свободи пересування людей, свободи пересування послуг та свободи пересування капіталу.

З іншого боку, мають бути забезпечені суверенітет Сполученого Королівства і захист його внутрішнього ринку при повазі результатів референдуму 2016 року, в тому числі щодо його незалежної торгової політики і припинення вільного пересування людей між ЄС і Великою Британією.

Майбутні відносини також "повинні неминуче враховувати унікальний контекст високого рівня інтеграції" між двома економіками та взаємозв'язку минулого і майбутнього народів і пріоритетів Союзу і Сполученого Королівства.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА