19:37 23.11.2018

Лондон згоден з вимогами Мадрида стосовно особливої ролі щодо Гібралтару

3 хв читати
Лондон згоден з вимогами Мадрида стосовно особливої ролі щодо Гібралтару

Велика Британія дала згоду на вимогу Іспанії, щоб в контексті Brexit врегулювання питань, пов'язаних з Гібралтаром, узгоджували з іспанською стороною, передає агентство АП з посиланням на держсекретаря Іспанії у справах ЄС Луїса Нальдо.

За його словами, "у нас (у Іспанії - ІФ) є обіцянка, зобов'язання від британського уряду, який заявив ... щодо готовності гарантувати: він прояснить те, що ми від них вимагали".

Водночас Л.Нальда заявив, що поки не може оголосити про відмову Іспанії задіяти право вето щодо угоди ЄС і Великої Британії з Brexit. Він пояснив, що поки не бачив письмових обіцянок Великої Британії врахувати вимоги іспанської сторони щодо Гібралтару.

Він зазначив, що Мадрид хоче від Лондона публічного оприлюднення цих письмових обіцянок.

Іспанія, зокрема, хоче, щоб в документах про майбутні відносини ЄС і Британії було чітко позначено, що будь-які рішення щодо Гібралтару Лондон може приймати тільки в прямих переговорах з Мадридом. Наразі подібний пункт в документах, пов'язаних з Brexit, відсутній.

У четвер ЄС і Велика Британія на рівні переговірників погодили декларацію про майбутні відносини, в якій також нічого не сказано про Гібралтар.

26-сторінкова декларація про майбутні відносини Великої Британії і ЄС разом з 585-сторінковим проектом угоди про вихід з ЄС становить пакет документів, які мають бути погоджені на саміті ЄС 25 листопада.

Раніше в листопаді прем'єр Іспанії Педро Санчес заявляв, що Іспанія може виступити проти угоди, якщо в ній не буде чітко позначено переговорний процес між Мадридом і Лондоном щодо Гібралтару і статусу його кордону з Іспанією.

Іспанський прем'єр відзначав, що питання Гібралтару принципово важливе для його країни і діалог стосовно нього відбуватиметься безпосередньо між Іспанією і Великою Британією.

"Гібралтар не належить Великій Британії, тому ми як країна не можемо прийняти, що те, що буде відбуватися з Гібралтаром, залежить від переговорів Великої Британії і ЄС. Необхідно, щоб це були переговори між Великою Британією та Іспанією", - заявив він 20 листопада.

Раніше глава МЗС Іспанії Жозеп Боррель заявляв, що Іспанія не прийме угоду з Brexit, якщо не буде ясності щодо того, як будуть проходити переговори щодо майбутнього статусу Гібралтару.

Головний міністр Гібралтару Фабіан Пікардо потім заявив, що він шкодує, що позиція Мадрида "суперечить позитивному і конструктивному підходу, прийнятому в переговорах за участю Гібралтару в рамках процесу з виходу з ЄС".

У статті 184 проекту угоди з Brexit йдеться, що ЄС і Велика Британія спробують узгодити домовленості про майбутні відносини до кінця перехідного періоду в грудні 2020 року. На Даунінг-стрит пояснили, що це питання стосується Гібралтару, так само як і інших заморських територій Великої Британії.

В Іспанії наполягають, що переговори про статус Гібралтару мають вестися безпосередньо між Мадридом і Лондоном, і відповідний пункт повинен входити в угоду з Brexit.

Під час переговорів з Brexit Іспанія, Ірландія та Кіпр вели з Великою Британією самостійні переговори, які стосуються питань кордонів.

Гібралтар перейшов Великій Британії в 1713 році за Утрехтським мирним договором, Іспанія потім кілька разів намагалася повернути цю територію.

У кінці 1960-х років Іспанія через розбіжності закрила кордон з Гібралтаром. Повністю відкрила кордон Іспанія тільки в 1985 році, тобто за рік до свого вступу до Європейського економічного співтовариства - попередника ЄС. При виході Великої Британії з ЄС, таким чином, питання про кордон з Іспанією знову стає актуальним.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА