07:23 24.11.2018

Вето Мадрида на проект угоди з Brexit зберігається

3 хв читати
Вето Мадрида на проект угоди з Brexit зберігається

Уряд Іспанії зберігає вето на проект угоди з Brexit, оскільки не бачить достатніх гарантій того, що до його позиції на переговорах стосовно Гібралтару поставляться з повагою, повідомило у п'ятницю іспанській телерадіокомпанії РТВЕ джерело в канцелярії прем'єр-міністра.

"Після завершення зустрічі, яка відбулась цього ранку в Брюсселі, уряд виніс судження щодо того, що поки у нас немає достатніх гарантій щодо Гібралтару і майбутніх відносин (Великої Британії), тому вето на угоду про вихід (Великої Британії з ЄС) і на політичну декларацію зберігається", - цитує РТВЕ слова джерела.

Іспанський прем'єр Педро Санчес, який зараз перебуває в Гавані з візитом, у свою чергу, повідомив: "Ми не можемо вважати, що угода буде. Ми маємо бути впевнені в тому, що угоди між ЄС і Великою Британією не буде без попереднього обговорення між Великобританією та Іспанією".

Ці заяви ставлять під загрозу зриву запланований на неділю саміт ЄС, на якому мають намір схвалити проекти політичної декларації і угоди з Brexit.

Раніше в листопаді прем'єр Іспанії П.Санчес заявляв, що Іспанія може виступити проти угоди, якщо в ній не буде чітко позначено переговорний процес між Мадридом і Лондоном щодо Гібралтару і статусу його кордону з Іспанією.

Іспанський прем'єр відзначав, що питання Гібралтару принципово важливе для його країни і діалог з нього має йти безпосередньо між Іспанією і Великою Британією.

"Гібралтар не належить Великій Британії, тому ми як країна не можемо прийняти, що те, що буде відбуватися з Гібралтаром, залежить від переговорів Великої Британії і ЄС. Необхідно, щоб це були переговори між Великою Британією та Іспанією", - заявив він 20 листопада.

Раніше глава МЗС Іспанії Жозеп Боррель заявляв, що Іспанія не визнає угоду з Brexit, якщо не буде ясності щодо того, як відбуватимуться переговори щодо майбутнього статусу Гібралтару.

Головний міністр Гібралтару Фабіан Пікардо потім заявив, що він шкодує, що позиція Мадрида "суперечить позитивному і конструктивному підходу, прийнятому в переговорах за участю Гібралтару в рамках процесу стосовно виходу з ЄС".

У статті 184 проекту угоди з Brexit йдеться, що ЄС і Велика Британія спробують узгодити домовленості про майбутні відносини до кінця перехідного періоду в грудні 2020 року. На Даунінг-стрит пояснили, що це питання стосується Гібралтару, так само як і інших заморських територій Великої Британії.

В Іспанії наполягають, що переговори про статус Гібралтару мають вестися безпосередньо між Мадридом і Лондоном, і відповідний пункт повинен входити в угоду з Brexit.

Під час переговорів щодо Brexit Іспанія, Ірландія та Кіпр вели з Великою Британією самостійні переговори, що стосуються питань кордонів.

Гібралтар перейшов Великій Британії в 1713 році за Утрехтським мирним договором, Іспанія потім кілька разів намагалася повернути цю територію.

У кінці 1960-х років Іспанія через розбіжності закрила кордон з Гібралтаром. Повністю відкрила кордон Іспанія тільки в 1985 році, тобто за рік до свого вступу до Європейського економічного співтовариства - попередника ЄС. При виході Великої Британії з ЄС, таким чином, питання про кордон з Іспанією знову стає актуальним.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА