16:00 26.11.2018

ЄС працює над міжнародною реакцією на події в Керченській протоці

2 хв читати
ЄС працює над міжнародною реакцією на події в Керченській протоці

 Ситуація із затриманням українських військових суден у Керченській протоці та пораненням моряків абсолютно неприпустима, заявила Майя Коцьянчич, офіційний представник голови дипломатії ЄС Федеріки Могеріні.

"Ми вимагаємо, щоб Росія негайно звільнила кораблі та персонал на борту, якому необхідна медична допомога", - сказала прес-секретар в понеділок на брифінгу в Брюсселі.

М.Коцьянчич зазначила, що Ф.Могеріні "обговорювала це питання з різними партнерами, починаючи з моменту посилення цієї ескалації". "Ми продовжимо працювати над більш широкою міжнародною відповіддю", - сказала представник голови європейської дипломатії, нагадавши про скликання Ради Безпеки ООН з цього питання.

Прес-секретар повідомила, що і наразі тривають відповідні "контакти на всіх рівнях" з багатьма співрозмовниками, і вони підтримуватимуться сьогодні і найближчими днями.

У відповідь на питання, чому реакція ЄС на серйозні події в Керченській протоці була проявлена на рівні всього лише представника Європейської зовнішньополітичної служби, а не 28 держав-членів або самої Ф.Могеріні, М.Коцьянчич пояснила, що це питання не є новим. Ескалація триває вже певний час, і з самого початку цією проблемою займалася особисто високий представник ЄС із закордонних справ, яка неодноразово висловлювалася на цю тему. А минулого тижня ситуація в Азовському морі обговорювалася на рівні міністрів закордонних справ на Раді ЄС.

"Учора (25 листопада - ІФ) була реакція за гарячими слідами в зв'язку з поточною ситуацією на місцях, і це не виключає, що в майбутньому може бути інший тип реакції. Все це сприйнято дуже серйозно. Високий представник усвідомлює серйозність ситуації, і для нас це питання є одним з найважливіших пріоритетів", - сказала представник Ф.Могеріні.

Вона додала, що держави ЄС мають намір обговорити ситуацію на засіданні Комітету з політики і безпеки не пізніше вівторка. За її словами, не виключено й інший рівень розгляду цього питання.

Прес-секретар повернулася до тексту оприлюдненої напередодні заяви офіційного представника ЄЗС щодо ситуації в Керченській протоці та повторила слова про необхідність "зробити все можливе для деескалації".

"Ви знаєте, що Європейський союз не визнає і не визнаватиме анексію Кримського півострова Росією і засуджує російську агресію проти України", - наголосила М.Коцьянчич.

Відповідаючи на запитання, вона сказала, що не стане займатися юридичним тлумаченням ситуації, і заявила, що ЄС підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

"Це позиція, яку ми захищаємо давно", - зауважила представник Ф.Могеріні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА