18:45 28.11.2018

До КС надійшло конституційне подання 47 нардепів щодо конституційності процедури висування суддів КС за квотою Ради

2 хв читати
До КС надійшло конституційне подання 47 нардепів щодо конституційності процедури висування суддів КС за квотою Ради

 До Конституційного суду України надійшло конституційне подання 47 народних депутатів щодо конституційності деяких положень закону України "Про регламент Верховної Ради України" щодо процедури висування суддів Конституційного суду за квотою Верховної Ради.

Як повідомляється в середу на сайті КС, депутати просять розглянути на відповідність Конституції України положення другого речення абзацу 1 ч.3, абзацу 2 ч.3, ч.4 ст.208-4 закону України "Про Регламент Верховної Ради України" від 10 лютого 2010 року.

Текст конституційного подання розміщено на офіційному сайті Суду в рубриці "На розгляді суду".

Раніше цього дня повідомлялося, що 47 народних депутатів звертаються до Конституційного суду щодо конституційності процедури висування суддів КС за квотою парламенту.

Так, народний депутат України Вікторія Пташник (фракція "Самопоміч") на прес-конференції в середу в Києві розповіла, що після ухвалення закону про КС, який, зокрема, передбачає порядок розгляду кандидатів, які беруть участь у конкурсі на суддів, Верховна Рада деталізувала норми в Регламенті парламенту. Ці норми передбачають, що кандидатів на конкурс в КС можуть висувати парламентські фракції і групи.

За її словами, це зобов'язало кандидатів на посади суддів познайомитися з депутатами для подальшої участі в конкурсі, що по суті нівелювало саму ідею проведення конкурсу і поставило кандидатів у політичну залежність від парламентаріїв.

"Не можна потім таких суддів вважати політично нейтральними, адже вони спілкуються з народними депутатами, можливо, щось обіцяють за те, що народні депутати потім висувають їх на цей конкурс", - зазначила В.Пташник.

У зв'язку з цим, як наголосила депутат, у парламенті було зібрано 47 підписів депутатів під конституційним поданням до КС, "щоб визнати неконституційними положення Регламенту Верховної Ради, які говорять про те, що кандидатів на посади суддів КС мають висувати лише депутатські фракції, групи або позафракційні народні депутати".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Азербайджан візьме участь у конференції з відновлення України в Берліні

Президент Грузії закликала учасників акції протесту в Тбілісі не проявляти агресію і дочекатися майбутніх виборів

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА