19:37 28.11.2018

ЦВК готова до лібералізації голосування на виборах для переселенців із Донбасу та Криму

2 хв читати
ЦВК готова до лібералізації голосування на виборах для переселенців із Донбасу та Криму

Центральна виборча комісія України схиляється до лібералізації процедури голосування на майбутніх національних виборах для переселенців з окупованого Криму та не підконтрольних Києву територій Донецької та Луганської областей.

"Проблема в тому, що в нас виборча адреса прив'язана до місця реєстрації. І навіть якщо все-таки не вдасться затвердити законопроект №6240 про виборчі права внутрішньо переміщених осіб, то ЦВК схиляється до лібералізації цього питання", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Т.Сліпачук нагадала, що заяву про зміну місця голосування потрібно написати не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування. "І в останні дні часто значно збільшується кількість таких людей. Завдяки реєстру виборців ми чітко розуміємо, в яких великих містах, районах, наприклад, Києва, це відбувається", - зазначила вона.

Згідно з процедурою, від моменту початку виборчого процесу переселенці приходять до найближчого зручного їм відділу ведення Державного реєстру виборців і зазначають, де вони хотіли б голосувати, а не за місцем реєстрації. Але з урахуванням того, що кожна виборча дільниця розрахована максимум на 2,5 тис. виборців, якщо у відділі ведення реєстру бачать, що зазначена цим громадянином бажана дільниця для голосування переповнена, йому пропонують як альтернативу інші схожі дільниці.

"Ми вже думаємо, як можна впорядкувати цей процес, зокрема за допомогою сучасних технологій. Але для цього потрібен час, тому на президентських виборах ми можемо ще не встигнути й намагатимемося зробити це на парламентських виборах", - розповіла голова ЦВК.

Т.Сліпачук також зазначила, що в ЦВК наразі думають про те, як допомогти реалізувати своє право голосувати тим, хто приїде з території окупованого Криму.

"У 2014 році голосували понад 4 тис. громадян України, які проживають у Криму. Ми думаємо і про організацію цього процесу. Наприклад, організувати додаткові дільниці в Херсонській області", - сказала вона.

Як відомо, законопроект № 6240 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних усередині країни громадян)" було зареєстровано в парламенті ще 27 березня 2017 року.


Повний текст інтерв'ю Т.Сліпачук буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА