19:36 01.12.2018

Москва прагне мати повітряний контроль над територією, де проходять газо- і нафтопроводи в Європу

2 хв читати
Москва прагне мати повітряний контроль над територією, де проходять газо- і нафтопроводи в Європу

Президент України Петро Порошенко заявив, що Росія готується встановити повітряний контроль над територією, де проходять газо- і нафтопроводи в Європу; потрібні конкретні кроки, щоб зупинити російську агресію.

"Переконаний, що час загальних політичних декларацій вже минув, і що агресія проти Європи неприйнятна", - сказав П.Порошенко в інтерв'ю італійській щоденній газеті Corriere della Sera, повідомляє прес-служба президента України в суботу.

Він підкреслив, що має бути здійснено конкретні кроки, щоб зупинити російську агресію, наприклад: "заблокувати проект "Північний потік-2", посилити присутність НАТО в Чорному морі, ввести нові санкції проти відповідальних за кризу в Азовському морі, заборонити російським кораблям заходити в європейські порти, підтримати Україну в політичній, економічній і військовій сферах".

За словами президента, спроби деяких причарувати російського президента Володимира Путіна лише спровокують нову атаку Росії на світовий порядок, свободу, основні цінності демократії.

Він вказав на те, що в окупованому РФ Криму знаходяться 2 млн жителів, до яких застосовуються репресії, а на Донбасі - понад 11 тис. загиблих за 4 роки і 1,5 млн переміщених осіб.

Глава Української держави наголосив, що українці ніколи не хотіли посилення кризи.

"Зіткнення в Керченській протоці захотіли і запланували в Москві. Після вторгнення на Донбас і агресії в Криму, тепер вони хочуть забрати Азовське море, вигнати нас і забрати собі інші наші території. Наївні ті, хто дозволяє ввести себе в оману кремлівською пропагандою", - підкреслив президент.

За його словами, наразі напруженість в Азовському морі привернула увагу міжнародної спільноти, але водночас російські винищувачі порушують український повітряний простір у різних частинах кордону і в Прибалтиці.

"Вони також готуються встановити повітряний контроль над територією, де проходять газо- і нафтопроводи, якими вуглеводні поставляються в Європу. Путін погрожує східним кордонам НАТО. Якщо ви надалі будете мовчати, Путін буде знати, що він може продовжувати експансію і отримувати нові переваги", - підкреслив П.Порошенко.

Разом з тим він зазначив солідарну європейську позицію і вимогу до Кремля дотримуватися міжнародного права. Зокрема, вимогу до Росії звільнити українських моряків і гарантувати вільне судноплавство в акваторії Керченської протоки.

П.Порошенко подякував президенту США Дональду Трампу за рішення не зустрічатися з В.Путіним на саміті "Великої двадцятки" (G20).

"Тепер російський лідер в ізоляції. Я також вдячний за дії пані Меркель (канцлеру Німеччини Ангелі Меркель - ІФ) щодо стримування експансії Москви. Але це не означає, що росіяни не будуть продовжувати свою політику вторгнення", - додав він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА