12:00 03.12.2018

ВР має призначити вибори в ОТГ у тих областях, де запроваджено воєнний стан

2 хв читати
ВР має призначити вибори в ОТГ у тих областях, де запроваджено воєнний стан

Український парламент має призначити вибори в об'єднаних територіальних громадах в областях, в яких запроваджено воєнний стан, вважає спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

"На мою особисту думку, парламент має вирішити цю проблему (заборона на проведення виборів згідно із законом про правовий режим воєнного стану - ІФ) і призначити вибори в громадах в областях, в яких запроваджено воєнний стан", - сказав А.Парубій на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і груп парламенту в Києві в понеділок.

Він зазначив, що вибори мають відбутися майже в 40 ОТГ. А.Парубій нагадав, що в 2014 році, під час російської агресії, в Україні було проведено вибори, і президентські, і парламентські.

За словами спікера, необхідно юридично врегулювати проведення виборів в ОТГ, і проміжних місцевих виборів. Він повідомив, що президент України Петро Порошенко в понеділок внесе відповідний законопроект.

"Я дуже сподіваюся, що ми цього тижня зможемо цей законопроект розглянути", - сказав А.Парубій.

Він також висловив упевненість, що цей закон Верховна Рада ухвалить у цілому вже в четвер.

Як повідомлялося, 29 листопада Центральна виборча комісія України вказала суб'єктам та іншим учасникам місцевих виборів на необхідність неухильного додержання вимог закону про правовий режим воєнного стану щодо заборони проведення виборів у тих десяти областях, де його було запроваджено.

"При цьому визначено, що питання призначення виборів у зазначених областях вирішуватиметься суб'єктами їх призначення в порядку, визначеному законодавством України після припинення або відміни воєнного стану", - йдеться в рішенні ЦВК, ухваленому на засіданні в четвер.

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук у коментарі журналістам наголосила, що Комісія не скасовувала проведення місцевих виборів, а вказала суб'єктам і учасникам виборчого процесу на те, що ч. 1 ст. 19 закону України про правовий режим воєнного стану містить пряму норму про заборону проведення виборів.

Згідно з календарним планом 2, 9 та 16 грудня в десяти областях України, де було запроваджено воєнний стан, планувалося проведення дев’яти проміжних або повторних місцевих виборів, призначених відповідними територіальними виборчими комісіями, а 23 грудня - 45 перших місцевих виборів в об'єднаних територіальних громадах, які призначає ЦВК, і семи проміжних місцевих виборів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА