16:17 04.12.2018

Депутати зареєстрували у ВР законопроект про продовження земельного мораторію на рік

2 хв читати
Депутати зареєстрували у ВР законопроект про продовження земельного мораторію на рік

 Група народних депутатів за ініціативою Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) 4 грудня зареєструвала у Верховній Раді України законопроект №9355-5 про продовження дії земельного мораторію до 1 січня 2020 року, йдеться в повідомленні асоціації.

"Незважаючи на те, що в Україні постійно точаться дискусії стосовно можливого запровадження ринку землі, нам досі не було представлено законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення. Це питання надзвичайно хвилює вітчизняних аграріїв та викликає безліч запитань. За таких обставин говорити про зняття мораторію зарано", - наведено слова заступника голови ВАР Дениса Марчука.

Авторами законопроекту "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель" є Олександр Бакуменко, Петро Юрчишин, Микола Кучер, Валерій Давиденко, Леонід Козаченко, Андрій Кот, Микола Люшняк, Сергій Лабазюк, Валентин Дідич, Іван Кириленко, Анатолій Кузьменко, Олег Кулініч, Вадим Івченко.

В асоціації зазначили з посиланням на пояснювальну записку до проекту закону №9355-5, що політичні спекуляції про те, що з 1 січня 2019 року буде запроваджено ринок землі, створюють напругу в суспільстві і не сприяють довірі громадян до реформ, які реалізуються в державі.

"Скасування земельного мораторію в умовах воєнного стану, економічної кризи та недосконалої судової системи без врегулювання на законодавчому рівні процедури обігу земель створює загрозу як національній, так і продовольчій безпеці України", - зазначили у ВАР.

Крім того, в асоціації зауважили, що перед запровадженням обігу земель сільськогосподарського призначення спочатку необхідно розробити і прийняти законодавчу базу щодо формування розвиненої мережі фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації. Це дасть змогу створити робочі місця в сільській місцевості, забезпечити розвиток територіальних громад і сільської інфраструктури.

"Слід також враховувати, що сьогодні комерційні банки не можуть запропонувати сільськогосподарським товаровиробникам дешевого кредитування. Високі кредитні ставки обумовлені тим, що банки надають кредити обов'язково під заставу, а враховуючи те, що на купівлю-продаж сільськогосподарських земель діє заборона, предметом застави є майбутній врожай, що пов'язано з високими ризиками", - йдеться в повідомленні ВАР.

В асоціації зазначили, що час, на який буде продовжено дію мораторію, дасть змогу врегулювати на законодавчому рівні процедуру обігу земель та розробити необхідні нормативно-правові акти для запуску ринку землі в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА