08:27 05.12.2018

Держдеп США звинуватив Росію в приховуванні інформації про існування ракети, що порушує ДРСМД

2 хв читати
Держдеп США звинуватив Росію в приховуванні інформації про існування ракети, що порушує ДРСМД

Держдепартамент США заявив, що Росія, незважаючи на багаторазові запити американської сторони, приховувала існування ракети 9M729, розробленої і виробленої в порушення Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

"Росія неодноразово змінювала пояснення, що стосуються ракети, яка порушує умови договору. Протягом більш ніж чотирьох років Росія заперечувала існування ракети і не надавала жодної інформації про неї, незважаючи на те, що США повідомляли Росії про місця її випробувань, найменування компаній, що беруть участь в розробці і виробництві ракети", - йдеться в поширеній заяві держдепартаменту.

У ній вказується, що лише після того, як США "публічно повідомили" про існування ракети, Росія визнала цей факт, однак заявила, що дана ракетна система не підпадає під вимоги ДРСМД.

Питання про порушення Росією ДРСМД обговорювалося на 30 зустрічах з представниками російського уряду і на п'яти зустрічах експертів обох сторін. "На кожній з цих зустрічей США вказували Росії на порушення договору і вимагали повернутися до його дотримання, підкреслюючи крайню заклопотаність", йдеться в заяві держдепартаменту.

Минулого вівторка держсекретар США Майк Помпео заявив, що Сполучені Штати почнуть процедуру виходу з ДРСМД, якщо Росія протягом двох місяців не почне знову виконувати положення договору.

"США оголошують про те, що РФ порушила положення (ДРСМД - ІФ), і зупинять виконання своїх зобов'язань за договором, якщо Росія протягом 60 днів не повернеться до його повного виконання", - сказав М.Помпео на прес-конференції НАТО в Брюсселі .

20 жовтня Президент США Дональд Трамп заявив, що має намір вивести США з ДРСМД. Президент пояснив, що вважає за потрібне так вчинити, бо російська сторона нібито порушує положення цієї угоди.

Договір про скорочення ракет середньої і меншої дальності був підписаний США і СРСР у 1987 році, передбачає відмову від виробництва, випробувань і розгортання балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і меншої (від 500 до 1000 км) дальності.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА