17:14 05.12.2018

КС визнав неконституційним зменшення окладу суддів місцевих судів і відсутність доплат

2 хв читати
КС визнав неконституційним зменшення окладу суддів місцевих судів і відсутність доплат

Конституційний Суд України (КС) визнав неконституційним зменшення посадового окладу судді місцевого суду та позбавлення права суддів, які не здійснюють правосуддя, на отримання доплат до окладу.

Як повідомляє в середу відділ комунікації КС і правового моніторингу, відповідне рішення суд виніс за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Основному закону положень ч.3, 10 ст.133 закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції закону України "Про забезпечення права на справедливий суд".

Своїм рішенням суд визнав невідповідними Конституції положення ч.3 ст.133 закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції закону "Про забезпечення права на справедливий суд". "Це положення підлягає застосуванню в його первинній редакції, а саме: "посадовий оклад судді місцевого суду встановлюється у розмірі 15 мінімальних заробітних плат, визначених законом і впроваджується поетапно", - йдеться в повідомленні відділу комунікації суду.

Також КС визнав невідповідними Основному закону положення ч.10 ст.133 закону №2453 у редакції закону №192, за яким "суддя, що не здійснює правосуддя (окрім випадків тимчасової непрацездатності, перебування судді у щорічній оплачуваній відпустці) не має права на отримання доплат до посадового окладу".

Таким чином, згідно з рішенням суду, Верховна Рада України, внісши зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів", зменшила розмір посадового окладу судді місцево суду як базової складової винагороди судді.

Крім того, у рішенні КС звертає увагу на категорію суддів, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання: законодавець не врахував того, що такі судді не втратили гарантій своєї незалежності, передбачених Конституцією, оскільки не позбавлені статусу судді.

КС вважає, що "зменшення розміру винагороди судді створює загрозу незалежності як судді, так і судової влади загалом, а також умови впливу на суддю за допомогою розміру його матеріального забезпечення".

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і оскарженню не підлягає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА