14:54 06.12.2018

У Конституції України варто уточнити соціальні та економічні права українців, оскільки вони стали фікцією - правозахисники

2 хв читати
У Конституції України варто уточнити соціальні та економічні права українців, оскільки вони стали фікцією - правозахисники

 Правозахисники вважають за необхідне внести зміни до Конституції України щодо соціальних, економічних і культурних прав українців, оскільки ці права фактично не виконуються.

"Права другого покоління (економічні, соціальні, культурні права, для реалізації яких потрібна участь держави - ІФ) на ділі перетворюються на фікцію. На нашу думку, другий розділ Конституції необхідно переписати", - сказав у четвер на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Він зазначив, що конституційна комісія підготувала проект змін до другого розділу Конституції, де всі необхідні уточнення було враховано.

"Слово - за законодавцем. Але ні президент, ні парламент не поспішають упроваджувати ці серйозні зміни до другого розділу Конституції, які є необхідними", - наголосив директор правозахисної групи.

Є.Захаров додав: "У державі немає офіційних документів, в яких визначалося б, що таке достатній рівень життя. Сказали б, що це наявна мінімальна пенсія, але вони навіть цього не можуть сказати, тому що виявиться, що приблизно 4% населення мають доходи менше ніж ця сума, і тоді треба буде доплачувати, а держава цього робити не хоче".

Те саме стосується і права на житло. "Право на житло людина має. Але якщо у неї немає житла, то вона його і не отримає. Більше того, за рішенням суду можна виселити людину", - сказав правозахисник.

Є.Захаров звернув увагу на те, що така сама ситуація і з правом на охорону здоров'я, медичну допомогу та загалом з правом на поліпшення соціально-економічного становища.

Він також зазначив, що в Конституції взагалі не прописано право на справедливий суд в тому вигляді, як в Європейській конвенції. За словами Є.Захарова, загалом стан дотримання прав людини в Україні погіршується в усіх аспектах.

Зокрема, як розповів правозахисник, зростає кількість фактів жорстокого поводження в силових структурах, а умови та медичне обслуговування в пенітенціарних установах далекі від норми через низький рівень фінансування системи.

Крім того, збройний конфлікт на Донбасі породжує масові порушення прав людини: незаконні затримання, посягання на людську гідність, тортури, вбивства.

Також як зазначив правозахисник, в українському суспільстві намітилася тенденція до толерантного ставлення до насильства.

Є.Захаров у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" уточнив, що дослідження, проведені Харківським інститутом соціальних досліджень, показали, що майже третина українців стали вважати нормою тортури.

"У 2014 році кількість тих, що вважав, що можна застосовувати тортури, становила 14%, минулого року ця цифра збільшилася 24,5%. Зокрема, зазначалося, що можна катувати терористів", - розповів він.

За словами правозахисника, ця тенденція безпосередньо пов'язана з військовим конфліктом, і, як припускає Є.Захаров, кількість тих, хто вважає нормою тортури, зростатиме.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА