17:05 06.12.2018

В АП наголошують, що створювана в Україні православна церква буде незалежною

2 хв читати
В АП наголошують, що створювана в Україні православна церква буде незалежною

Радник президента України Ростислав Павленко спростовує інформацію про те, що нова єдина православна церква України нібито матиме лише часткову незалежність.

"Поширюються такі міфи, що це буде якась обмежена незалежність. Це не так...Йдеться про незалежну автокефальну православну церкву без жодних обмежень, компромісів і залежностей від інших церков, зокрема й Вселенського патріархата", - сказав Р.Павленко на брифінгу в четвер у Києві.

Він зазначив, що Вселенський патріархат дійсно є останньою апеляційною інстанцією для вирішення будь-яких конфліктних ситуацій, які неможливо вирішити в рамках певної церкви. При цьому радник президента зазначив, що саме реалізація такого права надала можливість "мільйонам українських православних повернутися до всеправославного спілкування" після рішення синоду Вселенського патріархату від 11 жовтня 2018 року.

"Це використання першим по честі патріархом своєї ролі, як арбітра", - наголосив Р.Павленко.

Відповідаючи на запитання про те, який титул отримає обраний предстоятель нової української православної церкви, Р.Павленко зазначив, що головним є те, що буде створена незалежна церква, а питання титулу - це "та матерія, яку проговорюватимуть, щоб було коректно говорити із зовнішнім церковним світом, і подавати цю інформацію всередині".

"Як ми знаємо, зараз існують 14 визнаних незалежних православний церков. Дев'ять з них очолюють патріархи, три - архієпископи, два - митрополити. Але це все незалежні церкви. Так само, як державу може очолювати президент, монарх - але це все незалежні і рівноправні держави", - пояснив він.

Р.Павленко також зазначив, що на об'єднавчому православному соборі 15 грудня 2018 року роль ієрархів Української православної церкви (Московського патріархату) буде такою ж, як й ієрархів інших церков, а саме участь у соборі, як рівноправних учасників і співзасновників нової незалежної єдиної церкви.

Відповідаючи на запитання журналістів, скільки може тривати собор - кілька годин або днів - Р.Павленко зазначив: "Є оптимістичний сценарій, і я дуже сподіваюся саме на нього. Це дуже залежатиме саме від роботи архієреїв в ті дні, які залишилися".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА