11:46 07.12.2018

Порошенко: Країни Заходу мають краще координувати свої кроки щодо стримування Росії

3 хв читати
Порошенко: Країни Заходу мають краще координувати свої кроки щодо стримування Росії

Президент України Петро Порошенко заявив, що країни Заходу мають краще координувати свої кроки, щоб Росія не змогла атакувати країни, які не загрожують їй, такими кроками може бути пакет санкцій щодо Азову або припинення будівництва трубопроводу "Північний потік-2".

Як повідомляє в п'ятницю прес-служба президента України, П.Порошенко в інтерв'ю польському телеканалу TVN24 наголосив, що польський лідер Анджей Дуда є адвокатом і важливим партнером України не лише в Європейському Союзі, а й в Раді безпеки ООН.

"Польща в координації з нашими партнерами із США, Франції, Великої Британії запускає спеціальну резолюцію Ради безпеки, і ми маємо абсолютно рішучі слова на адресу Росії як країни-агресора", - розповів П.Порошенко, нагадавши, що також була заява країн "Великої сімки" та ЄС.

"Це акт агресії, і він підриває безпекову ситуацію у всьому світі. Але в той час, коли Європа робить заяви, Росія нападає. У цій ситуації ми маємо краще координувати наші кроки, щоб Росія не змогла атакувати країну, яка бореться за свободу, демократію і не створює жодних проблем для Росії та її територіальної цілісності", - зазначив П.Порошенко.

Тому, за словами українського президента, міністр закордонних справ України Павло Клімкін відвідає зустріч Ради ЄС на рівні міністрів та інші інституції, щоб напрацювати кроки.

"Можливі кроки - пакет санкцій по Азову для тих, хто брав участь у цій провокації", - зазначив він.

Президент наголосив, що Україна від самого початку вимагала негайно звільнити кораблі та українських моряків без будь-яких умов, оскільки вони є військовополоненими, і Росія не має на них жодної юрисдикції.

Ще одним варіантом санкцій президент України також назвав припинення будівництва "Північного потоку-2", який є інструментом Росії для впливу на безпеку всього Євросоюзу та отримання додаткових коштів. "Сподіваюся, ЄС буде мати достатньо політичної волі, щоб продемонструвати єдність та солідарність з Україною", - сказав П.Порошенко.

На уточнювальне запитання, чому західні партнери мають прислухатись до пропозицій щодо санкцій проти РФ, П.Порошенко зазначив, що Росія небезпечна не лише через агресію на сході України, анексію Криму і нинішні спроби окупувати Азовське море.

"Може, хтось із наших західних партнерів вважає, що Україна дуже далеко. Але в цей самий час у центрі Великої Британії у XXI столітті РФ вчинила хімічну атаку і знову каже, що це не ми. Поки британські служби із розслідування не представили докази, що це Росія... Ніхто не знає, кого Росія надумає атакувати завтра. Можливо, російські війська захочуть захищати "Північний потік-2" чи атакувати Балтійські країни. Може Росія захоче уразити виборчу систему", - зазначив він.

Президент України також відзначив співпрацю України та Польщі в секторі безпеки і оборони. Зокрема, польські військові можуть ознайомитися з українським досвідом у боротьбі з російською агресією. "Така співпраця допоможе Польщі бути у безпеці і більш сильною, що нам і потрібно, бо Польща наш друг, партнер та адвокат", - наголосив П.Порошенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА