17:36 07.12.2018

Санкції через події у Керченській протоці можуть бути предметом обговорення на засіданні Ради ЄС з питань закордонних справ, але без конкретних рішень

2 хв читати
Санкції через події у Керченській протоці можуть бути предметом обговорення на засіданні Ради ЄС з питань закордонних справ, але без конкретних рішень

Питання санкцій Європейського Союзу у зв'язку зі збільшенням напруженості в Азовському морі, зокрема, із захопленням українських кораблів та українських військових, може бути предметом обговорення на засіданні Ради ЄС з питань закордонних справ, однак конкретного рішення на цій стадії прийнято не буде.

Про це в п'ятницю в Брюсселі напередодні засідання Ради ЄС, що відбудеться в понеділок у Брюсселі, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" високопоставлений європейський дипломат.

"Це перший раз, коли Рада обговорюватиме цю ситуацію в такому форматі. Також обговорюватимуть збільшення підтримки з боку ЄС, що, в свою чергу, може зробити Європейська Комісія. Також важливо, що це обговорення відбудеться в контексті обміну думками з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним. Якщо ж говорити про санкції, то це питання, яке мають спільно вирішувати 28 держав-членів", - пояснив дипломат.

За його словами, питання санкцій ЄС під час обговорення може порушити будь-який з міністрів закордонних справ, зокрема й П.Клімкін. "Але на цій стадії рішення бути не може", - констатував співрозмовник агентства.

Високопоставлений чиновник уточнив, що міністри під час першої половини засідання, до обіду коротко обміняються думками про Україну, щоб потім провести розгорнуту дискусію з міністром закордонних справ Клімкіним безпосередньо в рамках робочого обіду.

"Це обговорення буде сконцентровано на Азовському морі. Також це буде чудова можливість почути безпосередньо від міністра Клімкіна про ситуацію в Україні загалом і обговорити підготовку наступної формальної зустрічі на високому рівні з Україною на початку наступного року", - зазначив він.

Високопоставлений чиновник відзначив важливість цього засідання в плані того, що "це також надасть можливість говорити з Клімкіним і слухати його". "У нас є розуміння щодо того, які зараз очікування України", - додав він.

При цьому дипломат категорично висловив свою незгоду з тим, що журналіст назвав реакцію ЄС "лише заявою". "Я не занижував б реакцію ЄС, сказавши, що це "лише заява", яку Високий представник ЄС зробила від імені всіх 28 країн-членів Європейського Союзу. Це була дуже сильна заява", - упевнений він.

За словами чиновника, ЄС продовжує наполягати, щоб РФ негайно звільнила кораблі і моряків і гарантувала морякам медичну допомогу.

"Ми підтвердили нашу подальшу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Також важливо сказати, що те, що сталося, є наслідком порушення українського суверенітету і територіальної цілісності за допомогою нелегальної анексії Криму та будівництва Керченського мосту. Я б не мінімізував цієї заяви, яку підтримали всі країни-член ЄС", - наголосив європейський дипломат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА