20:25 07.12.2018

Наприкінці лютого - на початку березня ВР проголосує в цілому за конституційні зміни щодо закріплення інтеграції в ЄС та НАТО

2 хв читати
Наприкінці лютого - на початку березня ВР проголосує в цілому за конституційні зміни щодо закріплення інтеграції в ЄС та НАТО

Остаточне (у другому читанні) голосування у Верховній Раді за проект закону про внесення змін до Конституції України щодо закріплення курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію відбудеться наприкінці лютого - на початку березня 2019 року, прогнозує представник президента України у ВР Ірина Луценко.

"Голосування це буде найімовірніше наприкінці лютого - на початку березня", - сказала І.Луценко в ефірі "5 каналу" в п'ятницю ввечері.

Як повідомлялося, 22 листопада Верховна Рада попередньо (в першому читанні) схвалила президентський законопроект про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО. Таке рішення підтримали 311 народних депутатів.

Згідно із запропонованими змінами, в повноваженнях Верховної Ради буде "реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та Організації Північноатлантичного договору".

Президент України стане гарантом реалізації стратегічного курсу держави на членство в ЄС та НАТО. А Кабінет Міністрів країни, у свою чергу, повинен буде забезпечувати реалізацію стратегічного курсу на членство України в цих організаціях.

При цьому в преамбулі до конституційних змін пропонується закріпити, що ВР підтверджує "європейську ідентичність українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

Крім того, глава держави пропонує з перехідних положень Конституції виключити норму про "використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливо на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою".

У разі ухвалення та проходження всіх необхідних процедур закон набуде чинності наступного дня після опублікування.

3 вересня в парламенті було зареєстровано цей президентський законопроект із запропонованими конституційними змінами.

20 вересня Верховна Рада включила його до порядку денного і направила до Конституційного Суду для отримання висновку.

Згідно з процедурою, після попереднього затвердження ВР може остаточно ухвалити законопроект (у другому читанні) на наступній сесії. Для цього знадобиться не менше ніж 300 голосів народних депутатів. Така процедура встановлена Конституцією України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

Макрон закликав Нетаньягу домовитися з ХАМАС про перемир'я та звільнення заручників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА