12:43 08.12.2018

Порошенко заявляє про необхідність присутності НАТО в Чорному морі, санкцій проти РФ і постачання летальної зброї

3 хв читати
Порошенко заявляє про необхідність присутності НАТО в Чорному морі, санкцій проти РФ і постачання летальної зброї

Президент України Петро Порошенко вважає, що після акту агресії з боку Росії в районі Керченської протоки необхідна присутність НАТО в Чорному морі, введення пакета санкцій проти РФ, а також посилення військового та технічного співробітництва, зокрема, постачання летальної зброї для України.

Як повідомляється на сайті глави держави в суботу, в інтерв'ю американському телеканалу Fox News П.Порошенко нагадав про події 25 листопада в нейтральних водах Чорного моря, коли 10 російських військових суден відкрили неспровокований цільової вогонь проти українських військових катерів і буксира, були поранені троє українських військових, ще трьом завдано тілесних ушкоджень під час штурмової операції в нейтральних водах.

Він наголосив, що цей акт агресії викликав рішучу реакцію всього світу, зокрема, президента США, Євросоюзу, "Великої сімки", "Великої двадцятки" тощо.

"Але це заяви, це тільки слова, а у відповідь на дії Путіна для нас надзвичайно важливо також діяти... Наприклад, по-перше, нам потрібна присутність НАТО в Чорному морі, щоб не дозволити російським військам окупувати Чорне море і регіон Азовського моря, що відбувається зараз. "Азовський" пакет санкцій. Я думаю, що це дуже важливо, і коли я зустрічався в Києві з президентом Литви Далею Грібаускайте, Литва представила національний пакет санкцій за акт агресії у Чорному морі біля Керченської протоки", - розповів президент.

За його словами, в цій ситуації потрібні єдність і солідарність. "Ми повинні покращити співпрацю з НАТО для захисту миру, безпеки, свободи і демократії в регіоні. Нам потрібен пакет санкцій, нам потрібно покращити воєнну і технічну співпрацю, включаючи постачання летальної зброї, яка допоможе нам захистити нашу країну від можливої великої наземної операції, яку ми не виключаємо, що Росія може розпочати в будь-який момент", - наголосив глава держави.

Він додав, що, за наявною інформацією, президент РФ Володимир Путін чекав, що українське судно відкриє вогонь і це стане причиною, приводом для Росії, щоб почати велику наземну операцію.

"Це абсолютно неприйнятно. Знову ж таки, нам потрібна єдність, солідарність і дії", - сказав П.Порошенко.

Крім того, за його словами, в Керченській протоці щодня очікують і втрачають десятки, навіть сотні доларів іноземні судна. "20% з них йдуть під європейськими прапорами. Це абсолютно безвідповідальна поведінка Росії. На жаль. Саме тому дуже важливо діяти всім разом", - зазначив президент України.

Як повідомлялося, російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери Військово-морських сил ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь".

24 українці, які перебували на захоплених суднах ВМС ЗСУ, були заарештовані за рішенням судів Сімферополя і Керчі до 25 січня 2019 року.

Заарештовані моряки етаповані в Москву в СІЗО "Лефортово", а троє поранених утримуються в медблоці слідчого ізолятора "Матроська тиша".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА