20:45 10.12.2018

Депутат Лещенко закликає прем'єра скасувати конкурс із приватизації "Центренерго"

3 хв читати
Депутат Лещенко закликає прем'єра скасувати конкурс із приватизації "Центренерго"

Реальна конкуренція на конкурсі з приватизації останньої, що залишилася у держави, теплової енергогенерувальної компанії "Центренерго" відсутня, тому його варто скасувати, з таким закликом народний депутат Сергій Лещенко звернувся через соціальні мережі до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Переможця приватизації "Центренерго" вже визначено. Компанію забере собі "смотрящий Порошенка" Віталій Карпачов, який виступає обгорткою президентського клану", - стверджує С.Лещенко.

Він нагадав, що раніше цим підприємством цікавилися американські, чеські та французькі інвестори, однак через відмову призначити незалежне керівництво "Центренерго", до якої був причетний один із лідерів фракції "БПП" Ігор Кононенко, та з інших причин вони відмовилися від участі в його приватизації.

За даними народного депутата, які збігаються з отриманою агентством "Інтерфакс-Україна" інформацією з інших джерел, необхідні для участі в конкурсі документи подали дві компанії: ТОВ "Укрдонінвест" (Київ), бенефіціаром якого виступає бізнесмен Віталій Карпачов, і білоруське унітарне підприємство "Нафтобітумний завод", що належить найбільшому білоруському нафтотрейдерові "Інтерсервіс".

С.Лещенко сумнівається в наявності у білоруського підприємства необхідних коштів і можливостей керувати "Центренерго" і просить перевірити можливий зв'язок його з лідерами "Народного фронту" Арсенієм Яценюком та Андрієм Іванчуком.

Народний депутат наголосив, що єдиний, хто може зробити щось у ситуації, що склалася - це прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Ви маєте повноваження зупинити цю приватизацію "Центренерго" так само, як у випадку Одеського припортового заводу її зупинила Юлія Тимошенко в 2009 році, коли його намагалися шляхом договірняків забрати кілька кланів, домовившись між собою", - звернувся С.Лещенко до глави уряду.

Він також порівняв нинішній продаж "Центренерго" з приватизацією "Криворіжсталі", яку було скасовано після президентських виборів 2004 року.

Як повідомлялося, 29 жовтня Фонд держмайна оголосив про проведення конкурсу з продажу 78,289% акцій ПАТ "Центренерго" через 45 днів за стартовою ціною 5 млрд 984,992 млн грн. Продаж призначено на 11:00 13 грудня 2018 року. Конкурс відбудеться за наявності мінімум двох учасників, один з яких - іноземний.

Фонд державного майна та представники уряду поки що відмовляються коментувати перебіг конкурсу.

Після оголошення конкурсу про намір брати участь у ньому заявили шість компаній. Серед них: ТОВ "Форбс енд Манхеттен Україна" (Київ, керівником є член консультаційної ради канадського банку Forbes&Manhattan і екс-президент VSE Energy Михайло Спектор), одна з найбільших енергокомпаній в Грузії Georgian International Energy Corporation (Тбілісі) та одна з найбільших приватних газодобувних компаній ПрАТ "Укрнафтобуріння".

Про інтерес до купівлі "Центренерго" повідомило також ТОВ "Баланс Груп", бенефіціаром якого є підозрюваний у розкраданні коштів "Запоріжжяобленерго" екс-нардеп Дмитро Крючков. Однак це підприємство одночасно зажадало через суд у енергокомпанії виплати 1 млрд 58,3 млн грн за прострочення грошового зобов'язання. Суд прийняв позов "Баланс Груп" до розгляду і призначив підготовче судове засідання на 9 січня 2019 року, запропонувавши сторонам вжити заходів для можливого мирного врегулювання спору.

Крім того, 6 грудня Північний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні клопотання про припинення банкрутства "Центренерго".

ПАТ "Центренерго" за підсумками 2017 року збільшило чистий прибуток у 4,9 раза - до 1 млрд 891,063 млн грн. Виручка компанії зросла на 2,1% - до 10,919 млрд грн, а сукупна вартість активів - на 17,4%, до 10,074 млрд грн.

"Центренерго" експлуатує 23 блоки (18 - пиловугільні та п'ять - газомазутові) на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА