13:05 12.12.2018

Тимошенко та Ляшко лідирують у президентському рейтингу в Чернігівській області

4 хв читати
Тимошенко та Ляшко лідирують у президентському рейтингу в Чернігівській області

Голова Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко та лідер Радикальної партії Олег Ляшко є лідерами президентського рейтингу в Чернігівській області - їх готові підтримати 26,8% та 17,9% відповідно тих, хто визначився і братиме участь у виборах.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" із 16 листопада по 9 грудня 2018 року. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 жителів Чернігівської області. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області та за типом поселення. Похибка становить не більше ніж 2,4%.

За шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського в області готові проголосувати 12,8% респондентів, за нинішнього президента України Петра Порошенка - 8,8%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 7,7%, за лідера "Опозиційної платформи - За життя" Юрія Бойка - 7,4%. Рейтинг інших кандидатів - менше ніж 4%. Майже кожен п'ятий житель області ще не визначився з вибором кандидата.

При цьому, згідно з результатами дослідження, кожен п'ятий опитаний вірить, що Ю.Тимошенко переможе на президентських виборах. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі, зросла в півтора раза. У перемозі П.Порошенка упевнені 11% (минулого року - 13%). Перемогу О.Ляшка бачать близько 9%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 5% опитаних. У своїх фаворитах упевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко, П.Порошенка та О.Ляшка.

Антирейтинг кандидатів у президенти очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 66% опитаних.

У рейтингу партій лідирує "Батьківщина", яку підтримують 26,6% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За Радикальну партію готові віддати свої голоси 19,1%, партію "Слуга народу" - 10,5%, "Громадянську позицію" - 8,1%, "БПП Солідарність" - 6,9%, "Опозиційний блок" - 6,4%, Аграрну партію - 3,9%, "УКРОП" - 3,1%. Рейтинг інших партій - менше ніж 3%. Водночас майже кожен п'ятий житель області не визначився з вибором партії.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. Так, 10% опитаних задоволені діяльністю президента П.Порошенка, 12% задоволені діяльністю прем'єр-міністра В.Гройсмана і лише 6% - Верховної Ради. Водночас більше ніж 80% висловили невдоволення діяльністю центральної влади. Критичнішими є оцінки в селах.

Аналіз результатів дослідження показав, що ситуацію загалом у країні жителі області оцінюють значно гірше, ніж на місцях.

Лише 8% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як у рідній області спокійною ситуацію бачать 37%, а у своєму місті/селі - 55%. Напруженою ситуацію в країні бачать майже 69% опитаних, критичною - 16%. На місцях оцінки стану справ дещо кращі: напруженою ситуацію бачать від 30 до 40% опитаних, критичною - лише близько 3%.

Водночас, попри негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед жителів області швидше позитивно-нейтральні. Лише 15-20% вважають, що стан справ і в Україні, і на місцях погіршиться наступного року. Переважна більшість вважає, що він не зміниться, а кожен десятий має оптимістичні очікування щодо майбутнього.

Військовий конфлікт на сході України (80%) і хабарництво та корупція у владі (49%) - дві основні загальнодержавні проблеми, за оцінками жителів області. При цьому на особистому рівні опитаних швидше хвилюють низький рівень зарплат і пенсій (66%), підвищення тарифів на комунальні послуги (52%) і зростання цін на основні товари, інфляція (46%). Соціально-економічні проблеми, такі як низькі зарплати і пенсії, безробіття, інфляція та недостатній рівень соціального захисту гостріше відчуваються в малих містах і селах.

Жителі області відносно частіше вказували на культурно-історичну близькість до жителів Київської, Полтавської і Сумської областей. Серед сусідніх країн жителі регіону відчувають найбільшу близькість до Білорусі, дещо меншу - до Росії та Польщі.

80% опитаних вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 12% - підтримують надання російській мові статусу офіційної в окремих регіонах, 3% - за надання російській мові статусу державної.

Абсолютна більшість опитаних (73%) вважає РФ країною-агресором стосовно України. Лише 12% - протилежної думки, а 15% не змогли визначитися з відповіддю.

За останній рік дещо зросла кількість тих, хто підтримує вступ України до Європейського Союзу - із 44% до 47%. Прихильність вступу до НАТО майже не змінилася (38%). Серед різних напрямів зовнішньоекономічної інтеграції лідирує проєвропейський вектор (45%). 37% - за рівновіддаленість України від РФ і Заходу, лише 5% - за вступ до Митного союзу.

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада по грудень 2018 року провела національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тисяч респондентів (по 1 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою і гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%. Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА