16:43 12.12.2018

Бойко лідирує в президентському рейтингу в Харківській області - соцопитування

4 хв читати
Бойко лідирує в президентському рейтингу в Харківській області - соцопитування

Лідер партії "Опозиційна платформа - За життя" Юрій Бойко є лідером президентського рейтингу в Харківській області - його готові підтримати 19,8% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада до 9 грудня 2018 року.

Заглом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, узяли участь 1600 жителів Харківської області. Вибірка сформована з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4%.

За главу Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлію Тимошенко і шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського готові проголосувати по 15,5% респондентів, за народного депутата, лідера партії "Наші" Євгена Мураєва - 11,5%, за чинного президента України Петра Порошенка - 9,0%, за лідера партії "За життя" Вадима Рабиновича - 6,5%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 4,5%. Рейтинг інших кандидатів - менше 4%. Водночас кожен четвертий житель області не визначився з вибором кандидата, кожен сьомий - не бажає голосувати.

Натомість 19,5% опитаних вірять, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний в її перемозі зросла уп'ятеро. У перемозі П.Порошенка впевнені 14,1% (у 2017 - 7%). Перемогу Ю.Бойко бачать близько 4,8%, В.Зеленського - 4,3%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше 3% опитаних. У своїх фаворитах впевнені переважно прибічники Ю.Тимошенко і П.Порошенка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 61% опитаних.

У рейтингу партій лідирує партія "Опозиційний блок", яку підтримують 16,4% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За "Батьківщину" готові віддати свої голоси 14,3% респондентів, "Слугу народу" - 12,6%, партію "Наші" - 10,9%, БПП Солідарність - 9,0%, "За життя" - 8,7%, "Відродження" - 8,3%, Радикальну партію - 4,0%. Рейтинг інших партій - менше 3%. Водночас, чверть жителів області не визначилися з вибором, кожен шостий - не бажає голосувати.

Жителі області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. Так, лише 14% задоволені діяльністю прем'єра В.Гройсмана, 9% - президента П.Порошенка, 8% - Верховної Ради. Водночас близько 90% висловили невдоволення діяльністю центральної влади.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації та місцевих голів виріс: обладміністрацією - з 29% до 40%, місцевих керівників - з 52% до 56%. Рівень задоволеності обладміністрацією і мером найвищий серед жителів Харкова.

Загальні очікування серед жителів області радше негативно-нейтральні. Лише кожен десятий вважає, що стан справ в Україні покращиться в наступному році. Що стосується ситуації на місцях, очікування дещо оптимістичніші - поліпшень в області очікують 14%, у місті/селі - 17%. Водночас загалом близько половини вважають, що ситуація не зміниться на всіх рівнях, а близько чверті мають песимістичні очікування щодо майбутнього України, чверть - щодо області або місця проживання.

Військовий конфлікт на сході України (66%) - основна загальнодержавна проблема за оцінками жителів області. На особистісному рівні опитаних швидше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги (55%), низький рівень зарплат і пенсій (50%), підвищення цін на основні товари (44%). Більшість проблем гостріше відчуваються в малих містах і сільській місцевості, ніж в обласному центрі.

Жителі області частіше вказували на культурно-історичну близькість до жителів Полтавської області. Серед сусідніх країн жителі регіону обирали як близькі Білорусь і Росію.

37% виступають за надання російській мові статусу державної, 31% - підтримують надання їй статусу офіційної в окремих регіонах, 28% вважають, що єдиною державною має бути лише українська мова.

48% опитаних вважають РФ країною-агресором до України, 35% - протилежної думки. 17% не змогли відповісти на це запитання.

Кількість прибічників прозахідного вектора менше кількості противників. При цьому відсоток останніх за рік зменшився. Так, 35% підтримують вступ України до ЄС (у 2017 - 33%), 44% - не підтримують (в 2017 - 49%), 24% підтримують вступ до НАТО (в 2017 - 22%), 56% - не підтримують ( в 2017 - 60%). Серед різних векторів зовнішньоекономічної інтеграції продовжує лідирувати напрям рівновіддаленості від РФ і Заходу (36%). Вступ до Митного Союзу підтримують 20%.

Соціологічною групою "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" з листопада до грудня 2018 року було проведено національне опитування у всіх областях, за винятком окупованих територій Криму і Донбасу. Загалом у дослідженні, здійсненому методом особистого інтерв'ю, брали участь 40 тисяч респондентів (по одній тисячі 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, вікової та гендерної структурі області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА