11:13 13.12.2018

Тимошенко лідирує у президентському рейтингу в Дніпропетровській області - опитування

4 хв читати
Тимошенко лідирує у президентському рейтингу в Дніпропетровській області - опитування

Глава партії ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко є лідером президентського рейтингу в Дніпропетровській області - її готові підтримати 21,8% тих, хто визначився і братиме участь у виборах, свідчать результати опитування, проведеного в регіоні соціологічною групою "Рейтинг" у рамках проекту "Портрети регіонів" з 16 листопада по 9 грудня 2018 року.

Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 1600 респондентів Дніпропетровської області. Вибірку сформовано з урахуванням вікової та гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить щонайбільше 2,4%.

За шоумена, лідера партії "Слуга народу" Володимира Зеленського готові проголосувати 17,0% опитаних, за лідера партії "Опозиційна платформа - За життя" Юрія Бойка - 14,0%, за нинішнього президента України Петра Порошенка - 8,8%, за народного депутата, лідера партії "Наші" Євгена Мураєва - 6,0%, за лідера Радикальної партії Олега Ляшка - 5,2%, за лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 4,7%. Рейтинг інших кандидатів – менше ніж 3%.

Водночас понад чверть жителів області не визначилися з вибором кандидата.

При цьому кожен п'ятий опитаний вірить, що на президентських виборах переможе Ю.Тимошенко. За останній рік кількість тих, хто переконаний у її перемозі, зросла втричі. У перемозі П.Порошенка, як і минулого року, впевнені 9%. У перемогу В.Зеленського вірять близько 7%, Ю.Бойка - 5%. У позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 2% опитаних. У своїх фаворитах упевнені переважно прихильники Ю.Тимошенко та П.Порошенка.

Антирейтинг очолює П.Порошенко. За нього не проголосували б у жодному разі майже 60% опитаних.

У рейтингу партій лідирує ВО "Батьківщина", яку підтримують 21,1% тих, хто визначився і візьме участь у виборах. За партію "Слуга народу" готові віддати свої голоси 15,2%, "Опозиційний блок" - 14,6%, партію "За життя" - 6,4%, "БПП "Солідарність" - 5,5%, "УКРОП" і Радикальну партію - по 5,3%, партію "Наші" - 4,4%, "Громадянську позицію" - 3,6%. Рейтинг інших партій - менше ніж 2%. Водночас майже кожен п'ятий житель області не визначився з вибором партії.

Жителі Дніпропетровської області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. Так, 13% опитаних задоволені діяльністю прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, 12% - президента П.Порошенка й лише 5% - Верховної Ради. Водночас понад 80% висловили невдоволення діяльністю президента і прем'єра, майже 90% - парламенту. Більш критичні оцінки в містах області.

Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації та міського/сільського голови практично не змінився. Рівень задоволеності місцевими головами серед жителів Дніпра і сіл вищий, ніж в інших містах області. Діяльністю обласної державної адміністрації більше задоволені в обласному центрі.

Водночас загальні очікування серед жителів області скоріше позитивно-нейтральні. Лише 16-18% вважають, що стан справ, і в Україні загалом, і на місцях, погіршиться наступного року. Половина вважає, що він не зміниться, від 16% до 19% мають оптимістичні очікування щодо майбутнього.

Воєнний конфлікт на сході України (70%) - основна загальнодержавна проблема за оцінками жителів області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги (51%), низький рівень зарплат і пенсій (48%) і війна на Донбасі (41%). Такі проблеми як хабарництво та корупція у владі, низькі зарплати й пенсії, підвищення тарифів на комунальні послуги гостріше відчуваються в сільській місцевості.

Жителі Дніпропетровської області порівняно частіше вказували на культурно-історичну близькість із населенням Запорізької області. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе близькими до Білорусі, Росії та Польщі.

52% респондентів вважають, що українська мова має бути єдиною державною. 36% виступають за надання російській мові статусу державної, ще 10% підтримують надання російській статусу офіційної в окремих регіонах.

Половина опитаних (52%) вважають Росію країною-агресором стосовно України, 34% - протилежної думки.

Також, згідно з опитуванням, за останній рік дещо зросла кількість тих, хто виступає проти вступу України до Європейського Союзу (з 25% до 32%) і НАТО (з 37% до 43%). При цьому кількість прихильників прозахідного вектора практично не змінилася (за вступ до ЄС - 46%, НАТО - 32%). Також дещо зросла кількість прихильників рівновіддаленості від ЄС і Росії (з 30% до 34%).

За останній рік незначно зросла кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном (з 31% до 35%), при цьому 54% з них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні. Традиційно високий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (55%), жителів міст області (близько третини) та людей високого й середнього достатку (близько 40%).

Соціологічна група "Рейтинг" у рамках загальноукраїнського проекту "Портрети регіонів" із листопада по грудень 2018 року провела національне опитування в усіх областях, за винятком окупованих територій Криму й Донбасу. Загалом у дослідженні, проведеному методом особистого інтерв'ю, взяли участь 40 тисяч респондентів (по 1 600 респондентів у кожній області). Вибірка репрезентативна за типом поселення, віковою і гендерною структурою області. Похибка на рівні кожної окремої області становить не більше ніж 2,4%.

Агентство "Інтерфакс-Україна" - інформаційний партнер проекту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА